Zašto je važno poznavati SQL

11. lis. 2022

Živimo u eri u kojoj puno stvari ovisi o podacima (osobito ako govorimo o poslovanju), pa je razumijevanje koji su nam podaci dostupni i kako izvući podatke koji su nam potrebni vrlo cijenjena vještina. Poznavanjem i učenjem programskog jezika SQL brzo i jednostavno možete osigurati prednost na tržištu.

Iako je kao programski jezik nastao prije 50-ak godina, a neki postavljaju pitanja hoće li i kome trebati, SQL je još uvijek vrlo tražen, a koristi ga veliki broj tvrtki. U 2022. to je najpopularniji programski jezik kada je riječ o rastućem svijetu podataka.

A evo i zašto ga vrijedi poznavati.

Potražnja za SQL

Jedna je analiza pregledala više od 72.000 oglasa za posao na Indeedu, a gledajući ključne vještine navedene u oglasima za posao s "data" u naslovu, SQL je najtraženija vještina među svim poslovima u ovom području. Pojavljuje se u 45,4% oglasa za posao, dok je udio "data" poslova u kojima se spominje SQL porastao za 10% od 2017. godine.

Ako se želiš razvijati u ovom rastućem području, trebaš se usredotočiti na vještine koje poslodavci stvarno žele. SQL je također jedan od najčešće korištenih jezika u cijeloj tech industriji! Prema istraživanju programera Stack Overflowa za 2022., SQL je iza Pythona, kao treći najpopularniji programski jezik među profesionalnim programerima.

Široka prisutnost

Gotovo sve velike tehnološke tvrtke koriste SQL. Među njima su Airbnb, Netflix, Uber...

Čak se i velike tech tvrtke koje imaju vlastite sustave baza podataka, poput Googlea ili Facebooka, još uvijek često oslanjaju na SQL za uvid i analizu podataka.

S druge strane, čak i najmanje organizacije održavaju i koriste ogromne količine podataka, a potreba za učinkovitim izdvajanjem i prezentiranjem tih podataka u razumljivom formatu je ključna. Ako ste, na primjer, pokušali analizirati velike skupove podataka u Excelu, znat ćete na koja ograničenja možete naići.

Kako SQL rješava te izazove?

Rukovanje velikim količinama strukturiranih podataka

Kako se obujam skupova podataka povećava, korištenje tablica postaje neodrživo, dok SQL pomaže u dubljem razumijevanju i upravljanju ogromnim skupovima podataka. SQL je kratica za Structured Query Language, programski jezik koji se koristi za upravljanje podacima pohranjenim u sustavima upravljanja relacijskim bazama podataka. Queries ili upiti su najčešća operacija u SQL-u i zapravo prevode upite u izvode iz baza podataka.

Izvođenje raznih operacija kao što je dohvaćanje stupaca na temelju specifičnih kriterija filtra iz ogromne baze podataka, pa čak i njezino uređivanje, može se učinkovito izvesti pomoću SQL upita.

Analitika podataka

Data science ili znanost o podacima uključuje rad s velikim skupovima podataka u bazama podataka, a poznavanje SQL-a sa sobom donosi mogućnost pohranjivanja, ažuriranja, kontrole pristupa i manipuliranja skupovima podataka. Stoga je poznavanje ovog programskog jezika neophodna vještina za sve data scientist, koji su angažirani da istražuju podatke uranjajući u ogromne količine obrazaca.

S druge strane, zadatak analitičara je obraditi i interpretirati podatke kako bi iz njih izvukao neke važne informacije. Zainteresirani sa SQL-om mogu jednostavno analizirati podatke i donositi strateške poslovne odluke analizirajući poslovne trendove.

Rudarenje podataka

SQL također pomaže u takozvanom data miningu tj. rudarenju korisnih podataka iz velike skupine skupova podataka, pružajući platformu za izvođenje operacija kao što su procjena, klasifikacija, grupiranje i predviđanja, što također omogućuje klasificiranje podataka i davanje određenih procjena.

SQL je jednostavan za učenje

SQL sintaksa oslanja se na uobičajene engleske riječi, u usporedbi s pamćenjem nizova brojeva i slova u drugim jezicima.

Zato će čak i oni bez iskustva u programiranju lako naučiti koristiti ga.

Fleksibilnost

SQL omogućuje rad s podacima promatrajući ih kao logičke skupove, tako da nailazi na veće prihvaćanje čak i među ljudima koji nemaju prethodnog iskustva u programiranju. Dakle, SQL nije ograničen samo na zadatke programiranja i stoga ga ne koriste samo razvojni, već i marketinški ili prodajni timovi, kako bi na temelju podataka predvidjeli, primjerice, trendove prodaje ili marketinške kampanje.

Također, zbog korisne financijske analize, postaje vrlo koristan i za financijski sektor.

Laka integracija sa script jezicima

Osim što je intuitivan i moćan u pristupu podacima, SQL se dobro integrira s drugim jezicima kao što su R i Python, kao i s mnogim sustavima za upravljanje bazama podataka kao što su MySQL, Microsoft SQL Server, Oracle Database, dBase. To omogućuje lakše prebacivanje između sustava i bolju mogućnost prezentiranja podataka.

Podržanost od drugih tehnologija

Tehnologija neprestano napreduje, a kako biste držali korak, morate se razvijati zajedno s njom. SQL vas neće ni usporiti ni unazaditi, već će vam pomoći u daljnjem razvoju, budući da većina tehnologija orijentiranih na podatke koristi SQL sučelje.

Štoviše, vrlo je vjerojatno da će vam trebati poznavanje SQL-a za rad s podacima ili tehnologijama koje se temelje na podacima.

Počni učiti SQL već danas

Zbog svojih specifičnosti SQL se koristi u većini industrija – od računalnog softvera, zdravstva, bankarstva, transporta, olakšavajući kako smo vidjeli, upravljanje strukturiranim podacima i nije ograničen samo na razvoj softvera.

Kao besplatni programski jezik otvorenog koda, SQL je srž znanosti o podacima, pa je sigurno da će potražnja za njim samo rasti. Zato je moćno oružje u mnogim industrijama čak i 2022. godine.

A ti, ako težiš data sferi i razmišljaš o razvoju karijere u svijetu podataka, bilo bi dobro da što prije počneš učiti ovaj programski jezik za koji postoji veliki broj otvorenih pozicija. Pronađite neke od trenutno dostupnih na platformi Joberty.

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.