Utjecaj 5G na IoT uređaje

Zanimljivosti 13. pro. 2022


Za IoT uređaje (Internet of Things) 5G mreža je game changer, omogućavajući bržu, stabilniju i sigurniju konekciju. Nova generacija mobilne mreže ima značajan utjecaj na rad IoT uređaja, od proizvodnje, zdravstva i IoT industrijskih uređaja i aplikacija, do pametnih automobila, kuća i gradova.

No, za početak potrebno je spomenuti što su to točno IoT uređaji te navesti nekoliko primjera.

IoT je umbrella pojam koji se odnosi na milijarde fizičkih objekata povezanih s internetom, koji prikupljaju i razmjenjuju podatke s drugim uređajima i sustavima putem interneta. Skoro svaki fizički objekt može se transformirati u IoT uređaj ako se može spojiti na internet kako bi se kontrolirao ili prenosio informacije.

Žarulja koja se može uključiti pomoću aplikacije na pametnom telefonu je IoT uređaj, kao i senzor pokreta ili pametni termostat u vašem uredu ili povezana ulična svjetiljka.

S ugrađenom tehnologijom, ovi uređaji mogu međusobno komunicirati putem interneta. Od 2021. godine u svijetu je 21,7 milijardi aktivnih povezanih uređaja, od čega je više od 11,7 milijardi IoT uređaja. To znači da na svijetu postoji više IoT uređaja nego onih koji to nisu.

S komercijalnog gledišta i gledišta uspjeha IoT-a, njegova izvedba i brzina kojom može komunicirati s drugim pametnim uređajima dolazi u prvi plan. Predviđanja su da će IoT rješenja povezati više od 30 milijardi uređaja do 2025. godine, a u tom daljnjem eksponencijalnom rastu razvoj 5G mreže odigrat će ključnu ulogu, poboljšavajući njihovu pouzdanost i performanse.

5G i IoT

5G i IoT tehnologija nisu samo nova generacija bežične tehnologije. 5G donosi ključnu promjenu u mobilni ekosustav, kombinirajući iznimnu brzinu, proširenu propusnost, značajno smanjenje latencije i povećanu energetsku učinkovitost, oslobađajući golemi IoT ekosustav u kojem mreže opslužuju milijarde povezanih uređaja.

Prema GSMA-i, predviđa se da će 5G veze porasti s 10 milijuna na kraju 2019. na 1,8 milijardi do 2025. godine.

Gledajući unatrag, 1G i 2G dizajnirani su za pružanje glasovne komunikacije, a 3G i 4G mobilnog širokopojasnog pristupa. 5G je tu da omogući sveprisutnu povezanost, inovativna rješenja koja zahtijevaju veću propusnost, kapacitet, kontinuiranu povezanost s nižom latencijom i boljom sigurnošću.

Koliko je brza 5G mreža

Ovisno o 5G pokrivenosti, maksimalne brzine preuzimanja kreću se od 1 do 10 gigabita u sekundi (Gbps), podržavajući trenutni pristup uslugama i aplikacijama. Razvoj novih generacija također govori o brzinama od 20 Gbps.

To je daleko brže od 4G, koji donosi do 1 Gbps. Na primjeru koji je svima blizak, potrebno je oko 39 sekundi za preuzimanje filma s maksimalnom 4G brzinom od 1 Gbps. Prijenosno računalo ili pametni telefon koji podržava 5G mogu ga preuzeti za samo četiri!

Kako sve ovo utječe na IoT?

Brzina prijenosa podataka

Već smo rekli da komercijalni uspjeh bilo kojeg IoT rješenja ovisi o njegovoj izvedbi, koja zauzvrat ovisi o tome koliko brzo može komunicirati s drugim IoT uređajima, pametnim telefonima, tabletima itd. Uz 5G, brzina prijenosa podataka značajno se povećava, a to će povećanje omogućiti IoT uređajima da komuniciraju i dijele podatke brže nego ikada.

Kako će to promijeniti IoT tehnologiju? Povećanje brzine pomaže smanjiti kašnjenje i poboljšati ukupnu brzinu kojom povezani uređaji šalju i primaju podatke i obavijesti, što je velika prednost za sva IoT rješenja - od pametnih kućnih uređaja, zdravstvene skrbi, industrijskih aplikacija...

Smanjenje u kašnjenju prijenosa podataka

Iako 5G može pružiti veće brzine, glavna razlika između 5G i 3G ili 4G je značajno manje kašnjenja - latencija. To je zapravo vrijeme kašnjenja između vremena koje je potrebno signalu da putuje od jedne točke do druge, na primjer, od senzora u automobilu do kočnica.

5G mreže isporučuju 1-10 milisekundi (ms) kašnjenja u usporedbi s 50 ms koje pruža 4G. Da bismo ovo bolje razumjeli, potrebno je 10 ms da se slika koju vidi ljudsko oko obradi u mozgu!

Niska latencija ključna je za aplikacije kao što su autonomna vozila, roboti u proizvodnji ili pametni medicinski uređaji gdje milisekunde mogu odlučiti o pitanju života i smrti.

Veća pouzdanost mreže

Uz veće brzine i manje kašnjenje, 5G mreža radi pouzdanije stvarajući stabilnije veze što je važno za svaki IoT, posebno za one poput sigurnosnih kamera, sustava za praćenje itd., koji ovise o ažuriranjima u stvarnom vremenu.

Veći broj povezanih uređaja

Uz 5G, broj uređaja koji se mogu spojiti na mrežu značajno se povećava, tako da svi povezani uređaji imaju pristup trenutnim vezama s internetom, te međusobno razmjenjuju informacije u stvarnom vremenu.

Pretpostavlja se da će u budućnosti naše kuće i stanovi imati stotinu priključenih uređaja, a industrijski pogoni tisuću. Ovako velik broj povezanih uređaja posebno omogućuje ubrzani razvoj pametnih gradova i autonomnih vozila.

Mrežno rezanje

Još jedna značajka 5G mreže je implementacija virtualnih mreža (mrežno rezanje) i stvaranje podmreža za pružanje povezivosti prilagođenije specifičnim potrebama.

To znači da pojedini dijelovi mreže dobivaju posebna svojstva i mogu im se dodijeliti određene prednosti. Kao mreža koja se može programirati, određene veze imaju poseban prioritet, dajući im prednost nad mrežom tako da na njih ne utječu moguća preopterećenja mobilne mreže. Može se odnositi na određene hitne slučajeve ili slično.

Kako 5G postiže veću učinkovitost mreže?

Tradicionalne mobilne mreže koriste samo oko 15-20 posto ukupne potrošnje energije za podatkovni promet, dok se ostatak troši zbog neučinkovitosti.

5G je zahtijevao drugačiji sustav napajanja, na primjer, nove sheme upravljanja napajanjem i smanjena latencija omogućuju dulje "spavanje" baznim stanicama. Veća propusnost i manja latencija znače manje vremena za prijenos podataka, što znači više vremena zastoja i manja potrošnja energije.

Ostala poboljšanja, uključujući antene s više ulaza i više izlaza (MIMO), funkcije virtualne mreže (VNF), softverski definirano umrežavanje (SDN) i rezanje mreže, dodatno postižu učinkovitost koja smanjuje ukupnu potrošnju energije čineći 5G 90% učinkovitijim od 4G .

Primjena 5G i IoT

5G je prva mobilna mreža stvorena za IoT rješenja, što uvjetuje brzi razvoj novih rješenja i područja primjene. Zanimljivo je pretpostaviti što ćemo u ovoj domeni vidjeti u budućnosti.

Ispod su samo neka od područja i primjeri u kojima 5G već ozbiljno favorizira IoT.

Industrijsko održavanje na daljinu

5G omogućuje međusobno povezane, učinkovite pametne tvornice koje integriraju IoT uređaje, robote i ljude koji razmjenjuju podatke u stvarnom vremenu radi učinkovite suradnje.

Roboti postaju redoviti dio proizvodnih linija, a smanjena latencija poboljšava daljinsko upravljanje.

Široko primjenjiv mobilni video streaming također će omogućiti popravak na daljinu i održavanje složenih strojeva. Osim održavanja, na ovaj se način daje potpora manje kvalificiranom osoblju ili robotima.

Rješenja u zdravstvu

Radovi na daljinu ili dostupnost liječničkih pregleda u ruralnim područjima bit će i već se danas ostvaruju zahvaljujući primjeni IoT rješenja. Razvojem 5G mreže dodatno se otvaraju mogućnosti za bolji pristup medicinskim uslugama i složenijim medicinskim zahvatima.

Autonomna vozila

Današnji automobili već puno toga rade sami, a s ubrzanjem mreže rasti će i domet i sfera primjene autonomnih vozila – od industrijskih pogona do svakodnevnog života.

Potpuno autonomni, samovozeći automobili s 5G podržavaju tisuće senzora i komponenti zajedno s inteligentnim sustavima za vožnju, ceste, plaćanja u automobilu, povezanu trgovinu, platforme za prediktivno održavanje, garaže i više.

Uređaji s dugim trajanjem baterije

5G tehnologija omogućuje uređaje kojima je potrebno dugo trajanje baterije.

Ovi uređaji mogu slati informacije o svojoj lokaciji godinama i kontinuirano, poput senzora u pametnim zgradama, za praćenje imovine, zaštitu od krađe itd.

Što mislimo o IoT uređajima?

Trenutno smo zapravo tek u početnoj fazi prijelaza na 5G. Povezivanje 5G i IoT-a omogućuje tvrtkama stvaranje i poboljšanje novih proizvoda, usluga i poslovnih procesa. Razvoj ovakvih rješenja dovodi do toga da će pametni gradovi, kuće i objekti opravdati svoj epitet "pametni", a korisnici mogu očekivati ​​bolje iskustvo i personalizirane protoke informacija prema vlastitim preferencijama.

Zamislite, vozite sina na posao u smart autu, parkirate ga u garažu i na kraju radnog dana mu pošaljete poruku da se odveze do ulaza u zgradu gdje ga čekate. Zvuči li vam futuristički ili ne?

Kako vidite razvoj IoT rješenja uz daljnje širenje 5G mreže? Podijelite svoje mišljenje o ovoj temi s nama na Joberty zajednici.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.