Top tech trendovi za 2023. godinu

IT zajednica 27. pro. 2022

Koji će tehnološki trendovi dominirati 2023., oblikujući digitalni svijet? Koje će tehnologije preuzeti pozornost, a koji su najvažniji trendovi na koje bi se trebali pripremiti poslovni lideri i koje bi tehnologije vama, kao IT stručnjaku, trebale biti u fokusu?

Puno pitanja za odgovoriti, pa prionimo.

Kako se tehnologija ubrzano razvija, uloga IT stručnjaka podrazumijeva stalno učenje, usavršavanje i nadopunjavanje znanja – kako iz želje tako i iz potrebe. Izazovi na tržištu također su prekretnice za usvajanje novih tehnoloških rješenja, kao odgovora koji održavaju konkurentsku prednost. Isti pristup vrijedi i za vas i zato se osvrćemo na tehnološke trendove koji će transformirati poslovanje u 2023. godini, a koje biste trebali slijediti.

Datafikacija

Datafikacija pretvara sve oko nas u uređaje ili softver koji se pokreću podacima. Kao takva, ne predstavlja samo prikupljanje i analizu podataka, već čini naš svakodnevni život učinkovitijim i djelotvornijim.

Iako skovan još 2013. godine, ovaj pojam je i dalje više nego relevantan.

Od pametnih telefona, industrijskih strojeva i uredskih aplikacija do uređaja umjetne inteligencije i svega između, pravilno i sigurno čuvanje naših podataka postalo je specijalizacija koja je vrlo tražena u ekonomiji današnjice.

Osim što je bitan dio digitalnih strategija za tvrtke koje žele ostati relevantne na tržištu, datafikacija također dovodi do veće potrebe za IT stručnjacima, data scientistima, inženjerima, tehničarima, menadžerima i mnogim drugima.

Pametni uređaji

Pametne softverske aplikacije danas se koriste u svakodnevnom radu gotovo svake profesije, a pametni uređaji dio su IT industrije koja je vrlo tražena. S jedne strane, sve se više tvrtki transformira u digitalne prostore, automatizacija, bilo u proizvodnji ili procesima, neizbježan je smjer kretanja, dok s druge strane, naši domovi postaju domovi sve sofisticiranijih pametnih kućnih uređaja.

U 2023. nastavit će se razvijati AI kućni roboti, uređaji za rad, nosivi uređaji i više...

Genomika

Health-tech industrija je dodatno izbila na čelo nosivih tehnologija s pojavom i borbom protiv Corona virusa, a genomika je još jedan dio veze sa zdravstvenim sektorom koji seže daleko u polje tehnologije.

Genomika proučava našu DNK, koristi je za poboljšanje zdravlja i pomaže u mapiranju potencijalnih zdravstvenih problema i borbi protiv bolesti proučavanjem sastava gena, njihovo mapiranje, strukture itd.

Uloga tech stručnjaka u ovoj, na prvi pogled dominantnoj medicinskoj sferi, odnosi se na dizajn, analizu i dijagnostiku, dok su neke od najtraženijih uloga analitičar istraživanja genoma, bioinformatičar, kao i Full Stack Developer ili softverski inženjer.

Digitalni blizanci

Digitalni blizanci već se nekoliko godina pozicioniraju kao jedan od vodećih tehnoloških trendova, posebice ako govorimo o industrijskom sektoru. To su virtualne simulacije procesa, operacija ili proizvoda iz stvarnog svijeta koji se koriste za testiranje novih ideja u digitalnom okruženju.

Ova nam tehnologija zapravo omogućuje testiranje i mijenjanje komponenti koje želimo u virtualnom okruženju, u različitim uvjetima, dok ne dođu do najbolje verzije u stvarnom svijetu, smanjujući troškove i predviđajući moguće pogreške.

U 2023. vidjet ćemo još više digitalnih blizanaca, od tvornica preko strojeva do automobilske industrije i zdravstva. Daljnjim razvojem ova će tehnologija u potpunosti promijeniti način na koji se usavršavaju poslovni procesi u brojnim industrijama, prije svega u graditeljstvu, zdravstvu, obrazovanju, aeronautici...

3D printanje

Bliska replikaciji koju ostvaruju digitalni blizanci, s nešto drugačijim pristupom je tehnologija 3D printanja, koja se koristi uglavnom za izradu prototipa.

Ne tako davno se činilo gotovo nemogućim ispisivati ​​objekte na takvim uređajima, ali već danas ova tehnologija ima veliki utjecaj u biomedicinskom i industrijskom sektoru, s velikom tendencijom rasta u građevinarstvu i dalje u zdravstvu.

Ovdje se otvaraju različiti poslovi i brojne mogućnosti i prilike za razvoj inovacija, a prije svega potrebno je dobro poznavanje umjetne inteligencije, strojnog učenja, modeliranja i 3D printanja.

Kvantno računalstvo

Kvantno računalstvo koristi subatomske čestice za stvaranje novih načina obrade i pohranjivanja informacija. Ono što kvantna računala razlikuje od običnih je brzina rada – očekuje se da će ova tehnologija donijeti uređaje koji će raditi i do milijardu puta brže od najbržih procesora koje poznajemo i koji su danas dostupni!

Njegove primjene sežu od sprječavanja širenja bolesti do razvoja novih cjepiva i upravljanja rizicima i prijevarama u financijskom sektoru. Uzimajući ovo i navedeno u obzir, ne čudi zašto velike tvrtke poput Googlea ili Microsofta ulažu ogromne količine novca u razvoj inovacija na ovom području.

Tehnološki skok koji ovo računalstvo nosi sa sobom, međutim, također donosi potencijalnu opasnost i prijetnju domeni trenutnih praksi šifriranja – tako da svaka nacija koja razvije kvantno računalstvo može probiti enkripciju drugih nacija, tvrtki, sigurnosnih sustava i više.

Robotska automatizacija procesa

Poput umjetne inteligencije i strojnog učenja, robotska automatizacija procesa (RPA) automatizira zadatke i procese kao što su tumačenje aplikacija, obrada transakcija, rad s podacima ili odgovaranje na e-poštu.

Njegova glavna prednost je što automatizira ponavljajuće zadatke koje obično obavljaju zaposlenici. Iako iz tog razloga neki sumnjaju da će RPA automatizacija ugroziti opstanak globalne radne snage, također su dominantni glasovi da ona otvara nova ili djelomično nova radna mjesta, te da automatiziranjem određenih procesa omogućuje ljudima da se usredotoče na kreativnije i produktivnije zadatke, smanjujući vjerojatnost pogreške.

Za vas kao IT profesionalca, RPA nudi brojne mogućnosti karijere, uključujući programere, voditelje projekata, analitičare...

Nova energetska rješenja

Energetska kriza s kojom se svijet danas suočava stavlja u prvi plan poslovne modele koji više poštuju okoliš, posebice s ciljem smanjenja ovisnosti o ugljikovodicima.

Tehnologije poput umjetne inteligencije igraju veliku ulogu u daljnjem razvoju i širenju obnovljivih izvora energije (osobito solarne i energije vjetra) kroz prediktivno održavanje, pridonoseći otkrivanju i predviđanju anomalija i kvarova, što također doprinosi značajnim uštedama.

Zeleni vodik i decentralizirane mreže također će ovdje igrati veliku ulogu. Općenito smanjenje emisije ugljika jedan je od najvećih izazova današnjice u borbi protiv klimatskih promjena, stoga će napredak oko zelenog vodika, kao novog izvora energije koji gotovo ne proizvodi efekt staklenika, biti od velike važnosti.

Također ćemo vidjeti napredak u razvoju decentraliziranih energetskih mreža. Trenutačno našim energetskim sustavom dominiraju plinske i elektroenergetske tvrtke, dok decentralizirane energetske inicijative imaju potencijal za demokratizaciju ovog područja, uz smanjenje emisije ugljika. Tehnologije poput blockchaina ovdje igraju veliku ulogu.

Održivije tehnologije

Nadovezujući se na temu zelene energije, prirodno se nadovezuje i priča o procvatu vezanom uz održivu tehnologiju. Potrošači sve više razmišljaju o održivosti tehnologija koje koriste - počevši od toga odakle dolaze uređaji koje svakodnevno koristimo - pametni telefoni, tableti i računala ili dijelovi gadgeta poput računalnih čipova - i kako ih konzumiramo.

Priče o rudarenju u kripto svijetu i ogromnim količinama energije koje se troše već su nam svima dobro poznate, a sve više ih prate i priče o "cloud" servisima koje koristimo, a koji rade u velikim podatkovnim centrima i troše ogromne količine energije..

Ovi zahtjevi za transparentnijim opskrbnim lancima dolaze od potrošača, a 2023. možemo očekivati ​​samo još veći pritisak od njih, tako da će razmišljanje o načinima, kako proizvodi tako i usluge koje su energetske učinkovite i podržane održivijom tehnologijom, biti poželjne ako ne i standardne.

Cyber ​​​​sigurnost

Iako više nije novost, kibernetička sigurnost neprestano se razvija jer su prijetnje različite, a hakeri će uvijek naći načina da prođu i kroz najteže sigurnosne mjere. Stoga se s razvojem novih tehnologija pronalaze i novi načini poboljšanja sigurnosti.

Koliki je potencijal za razvoj ovog područja, možda najbolje govori podatak da broj poslova u području kibernetičke sigurnosti raste tri puta brže od ostalih tehnoloških poslova!

I naravno, kada govorimo o tehnološkim trendovima u 2023. godini, iako smo ih djelomično spominjali u prethodnim redovima kroz neke od navedenih tehnologija, AI, strojno učenje, web 3 i blockchain sigurno će ostati dominantne tehnologije i u nadolazećoj godini.

Predviđanje i praćenje ovih trendova za tebe znači vještine koje bi trebao znati da bi osigurao posao i uvjete koje želiš ili raditi na stvarima koje za tebe imaju posebnu svrhu osim pisanja koda. To je put koji je odabrao Joberty sa svojom novom verzijom Joberty 2.0, gledajući verziju budućnosti koju želi za sebe i članove Joberty zajednice.

A kad smo već kod Joberty zajednice, čekamo vas na Joberty platformi, gdje s nama možete podijeliti koje će tehnologije po vašem mišljenju dominirati u nadolazećoj godini.
Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.