Top 10 Frontend Web Development alata

Junior programeri 12. srp. 2022

Radeći kao frontend web developer sasvim sigurno si već shvatio da radiš na jednoj uzbudljivoj poziciji koja ti može omogućiti brz razvoj karijere u IT-u.

Savladao si ključne vještine ili možda tek ulaziš u ovo područje pa učiš osnove, tada se, kako bi ubrzao razvojni proces, sve vrti oko različitih web alata koji će ti pomoći da jednostavno izgradiš atraktivne izglede web stranica.

Poznavanje ovih alata omogućit će visoku potražnju za tvojim vještinama kako bi mogao dalje napredovati i biti još bolji, bilo na tvojem projektu, timu ili klijentima.

Kako odabrati najprikladnije alate?

Zahvaljujući stalnom razvoju alata za frontend web development nikad nije bilo više mogućnosti za izradu web aplikacija - od procesora koji pojednostavljuju tvoj kod, pluginova i dodataka, prilika za poboljšanje workflowa i mogućnosti vezanih uz responzivni dizajn.

Budući da se novi alati pojavljuju gotovo svakodnevno, odabir onog koji ti je potreban među mnoštvom dostupnih može biti vrlo izazovan, osobito uz stalna ažuriranja i nove alate koji dolaze.

Kako bismo vam pomogli u ovom nimalo jednostavnom izboru, donosimo ti popis nekih od najpopularnijih frontend web alata koji će ti pomoći da lakše započneš, a kasnije ga možeš nadopuniti.

Sublime Text

Sublime Text je text-editor, koji ima status alata s učinkovitim, dobro dizajniranim i brzim korisničkim sučeljem. Koristi se za kodiranje, stvaranje oznaka i običnog teksta.

Zahvaljujući funkciji podijeljenog uređivanja, možeš uređivati ​​datoteke jednu pored druge. Ista datoteka se može uređivati ​​na dva mjesta. Prednost je veliki broj prečaca na tipkovnici i brza navigacija do datoteka, simbola... Podržava Windows, Mac i Linux, ali ne i mobilne platforme.

Chrome Developer Tools

Googleovi ugrađeni alati za programere Chromea omogućit će ti pristup unutarnjim dijelovima njihove web aplikacije.

Pomažu programerima u testiranju, otklanjanju pogrešaka, profiliranju i potvrđivanju koda u stvarnom vremenu. Uz njihovu pomoć možeš izvoditi jednostavne operacije poput obilaska DOM-a, kao i nešto složenije - provjeriti mrežnu aktivnost, optimizirati brzinu, analizirati vremenski učinak, a imaju i razne funkcionalnosti za sigurnosne ploče.

Za korištenje ovih alata možeš dobiti i podršku od aktivne zajednice DevTools. Google objavljuje ažuriranja svakih šest tjedana - stoga provjeri njihovu stranicu i  YouTube kanal kako bi ostao u tijeku.

jQuery

jQuery je JavaScript biblioteka koja se pojavila 2006. godine s ciljem pojednostavljenja frontend procesa i u tome je uspjela. Pruža API za upotrebu koji pojednostavljuje zadatke kao što su Ajax ili animacije i radi u velikom broju preglednika.

Kako navode na svojoj web stranici, jQuery je promijenio način na koji milijuni korisnika pišu JavaScript. Ovdje ćeš naći više detalja o svim funkcionalnostima.

GitHub

GitHub je platforma za razvoj softvera, a mnogi tvrde da je neophodna za svakog programera, bez obzira na senioritet i radiš li na osobnim projektima ili si dio tima.

Vjerojatno već znaš da GitHub možeš koristiti za pohranjivanje koda na webu. Osim besplatne pohrane u oblaku za svoje projekte, možeš ga koristiti i za pokazivanje svog koda potencijalnim poslodavcima koji žele steći uvid u tvoje vještine kodiranja ili drugim programerima. Također ga možeš koristiti za gledanje tuđih projekata za osobnu inspiraciju.

Svojim funkcionalnostima, GitHub olakšava programerima praćenje najboljih praksi pisanja koda, a prema Stock Overflow Developer Survey za 2022. godinu  GitHub je i najpopularnija kontrolna verzija (Version Control) za osobnu i profesionalnu upotrebu.

Pomaže timovima da pojednostave složenost pozicije s više programera koji rade na više datoteka u isto vrijeme i potiče suradnju smanjenjem sukoba i poboljšanjem same kvalitete koda.

Za sve programere koji se žele pobliže upoznati s mogućnostima ove platforme, GitHub ima vrlo korisnu vodič za to.

CodePen

CodePen je razvojno okruženje za frontend dizajnere i programere za testiranje i predstavljanje korisnički generiranih HTML, CSS i JavaScript isječaka koda. Riječ je o online uređivaču koda u kojem programeri mogu kreirati isječke koda, tzv. "Pens", a testiraju ih.

Pens su idealne za do 5.000 linija koda, a za više je bolje raditi projekte.

CodePen je koristan alat za one koji grade ili revidiraju svoj portfolio, način da ne  prikažeš samo kod iza funkcija koje si napravio, već i kako se one prikazuju korisnicima. Možeš sudjelovati i u CodePen izazovima koje postavljaju na svom siteu, kao prilici da naučiš nešto novo. Osim toga, ima jaku zajednicu, s kojom, osim što dijeliš svoj rad, imaš i uvid u ono na čemu drugi rade i što koriste.

Razvijajte website, pokažite svoj rad, testirajte, otklonite greške i pronađite inspiraciju - tako kreatori ovog alata govore programerima kako ga koristiti na najbolji način.

AngularJS

AngularJS je bila “life-changing” tehnologija za mnoge programere dopuštajući im da prošire HTML sintaksu aplikacije, što rezultira izražajnijim, čitljivijim i bržim razvojnim okruženjem koje inače ne bi bilo izgrađeno s HTML-om.

Iako vrlo popularan među developerima, podrška za AngularJS je službeno prestala siječnja 2022., a  programeri su pozvani da nadograde svoje aplikacije na Angular platformi, u koju je evoluirao AngularJS. O tome zašto izabrati Angular za razvoj web aplikacija postoji veliki broj tekstova na netu, a kao ključan razlog izdvaja se da je najpogodniji za razvoj poslovnih skalabilnih web aplikacija. Prema službenim statistikama Angular tima u Googleu, početkom ove godine koristilo ga je 1.500.000 programera diljem svijeta.

Sass

Sass je izvrsna ekstenzija programskog jezika CSS, stvorena kao način da se olakša rad s CSS-om i brzo je postala popularna od svoje pojave 2006. godine.

Sass podržava sve CSS biblioteke i ima veliku zajednicu podržavatelja, uključujući tehnološke gigante. Nekoliko okvira kao što su Compass, Bourbon, Susi, itd. izgrađeno je pomoću Sass-a, što će ti omogućiti stvaranje vlastitih funkcija i pružanje nekoliko ugrađenih funkcija.

Sass ima dvije sintakse: originalnu Sass verziju koja ne koristi vitičaste zagrade, a sve se radi u uvlačenju, kao u Pythonu. Druga, SCSS verzija ima vitičaste zagrade poput izvornog CSS-a, što olakšava navikavanje i najpopularnija je.

Visual Studio Code

Visual Studio Code je open-sourse IDE koji je kreirao Microsoft. Ovaj text-editor je jednostavan za korištenje, pogodan za razvoj na više platformi i web/cloud aplikacijama. VS Code uključuje jedinstveno rješenje - IntelliSense, koje omogućuje pametno dovršavanje na temelju vrsta varijabli, definicija funkcija i uvezenih modula.

Otklanjanje pogrešaka moguće je izravno iz uređivača, ima ugrađen GIT i mogućnost dodavanja novih proširenja (jezici, teme, programi za ispravljanje pogrešaka).

Visual Studio Code se može pokrenuti svuda i podržava Windows, Mac i Linux platforme.

Grunt

Grunt je JavaScript Task Runner koji će ti pomoći da automatiziraš gotovo sve, uz minimalne napore. Grunt menadžer radi na platformi Node.js.

Omogućuje automatizaciju ključnih datoteka i ima veliki izbor dodataka koji se mogu međusobno kombinirati bilo kojim redoslijedom i količinom. Podnijet će većinu zadataka koji se ponavljaju kao što su smanjivanje, kompilacija koda, testiranje jedinica itd.

Ovaj ekosustav raste svakim danom, sa stotinama dodataka koje možeš izabrati i pomoću kojih možeš jednostavno automatizirati gotovo sve. Međutim, ako netko još nije napravio ono što ti je potrebno, stvaranje i objavljivanje vlastitog Grunt dodatka za npm je jednostavno, a na Gruntovoj web stranici imaš objašnjenje kako to napraviti.

TypeScript

TypeScript je open source programski jezik koji se temelji na JavaScriptu i ključni je alat za mnoge korisnike JavaScripta. Dodaje dodatnu sintaksu u JavaScriptu kako bi podržao čvršću integraciju s uređivačem i rano uhvatio pogreške.

Podržava bilo koji preglednik, host, kao i bilo koji operativni sustav, a najnovija anketa Stack Overflow Developer Survey 2022. pokazuje da je to drugi najtraženiji i četvrti omiljeni programski jezik među programerima.

Bilo da se do sada nisi susretao s njim, ili već pišeš u Java Scriptu, u ovom priručniku ćeš naći potrebne informacije o njemu.

Ubrzan razvoj IT proizvoda i tvoje karijere

Uz sve dostupne frontend web razvojne alate i okvire, uključujući i ove koje smo ukratko opisali, kreiranje IT proizvoda postalo je znatno brže i lakše.

Imaš li svog favorita među navedenima?

Neki od alata s gornjeg popisa su licencirani, poput Sublime Text, GitHub ili CodePen (posljednja dva imaju i free verzije, a Sublime Text daje mogućnost da ga besplatno testiraš), dok su ostali dostupni besplatno.

Ako si u potrazi za zanimljivim projektima u kojima bi mogao isprobati neke od njih te ako želiš dalje razvijati svoje vještine u pisanju koda, pogledaj trenutno otvorene pozicije za frontend web developere na Joberty platformi i potraži novu uzbudljivu priliku za daljnji napredak u karijeri. A, ako imaš dodatna pitanja dođi na Joberty zajednicu i pitaj kolege developere.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.