5 tehnoloških trendova u 2022. godini

Novosti 28. pro. 2021

Da, došao je i taj period u godini. Dok ljetne gume zamijenjujemo s prvim snijegom, ukrašavamo božićno drvce i jurimo po poklone prije nego što krenu gužve u trgovinama, zajedno rekapituliramo prošlu godinu i analiziramo tehnološke trendove za 2022.

2021. a mi i dalje radimo od kuće

Usprkos najavama da ćemo se već početkom 2021. vratiti u urede, živicrati se zbog gužve u prometu i muku mučiti oko toga gdje na pauzu i što naručiti za ručak….evo dočekali smo kraj godine, a neki su i dalje kod kuće.

Pandemija je definitivno obilježila i ovu godinu. Iako djeluje kao da se ništa nije promijenilo, ipak smo mnogo toga naučili u ovoj godini:

  • Rad od kuće je super. Čak 97% zaposlenih bi voljelo zauvijek raditi remote, pa barem samo i dio radnog vremena. Iako smo se u početku ponadali da to znači da ćemo raditi s plaže u Dubaiju, ispostavilo se da ipak moramo biti u Hrvatskoj. Divno bi bilo raditi s planine, iz vikendice ili sa sela…ali na kraju svi smo se vratili radu od kuće i to nije ispalo tako loše. S vremena na vrijeme odeš kod prijatelja ili radiš iz kafića i to bude zadovoljavajuće.
  • Tvrtke su prihvatile činjenicu da ne mogu sve kontrolirati. Neke kompanije vole imati stalan uvid i kontrolu nad brojem potrošenih sati po zadatku i vremenom provedenim za računalom, međutim to je izgubilo svaki smisao tijekom pandemije. Na stranu to da danas postoje alati i softveri za praćenje produktivnog rada za računalom, tvrtke su jednostavno shvatile da je poanta u povjerenju. Pandemija nam je donijela, ne samo bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, već i mogućnost da radimo onda kada smo najproduktivniji.
  • Pored svega pozitivnog, neki su postali usamljeniji, a nekima je rad od kuće postao zamka za previše radnih sati. Ranije se znalo, kada završiš s poslom gasiš kompjuter i ideš kući, a sada on stalno stoji otvoren i nekako se izgubila granica kada radno vrijeme počinje, a kada završava. Umjesto benefita, neki su se tijekom rada od kuće počeli osjećati zarobljeno, pa i ne čudi što sve veći broj poslodavaca u svijetu preusmjerava budžete za team building i konferencije za emotivnu podršku zaposlenima tijekom pandemije.

Što nas čeka u 2022?

Pored mnogo poklona ispod drvca, Djeda Mraz nam donosi zanimljivu 2022. na polju tehnoloških trendova. U pitanju su tehnologije koje će biti nositeljice inovativnog napretka svijeta u narednih 3-5 godina.

Zvuči zanimljivo, zar ne? Pa počnimo!

1. Data Fabric

Novu eru monetizacije podataka uvode moćne tehnologije za dijeljenje podataka i očuvanje privatnosti.

Zahvaljujući napretku u tehnologijama za dijeljenje podataka, sada je omogućena kupovina i prodaja potencijalno vrijednih podataka. Uz niz novih tehnologija za očuvanje privatnosti, poput FHE (fully homomorphic encryption), sada možemo dijeliti kriptirane podatke te vršimo razne proračune nad njima bez potrebe da ih prvo dekriptiramo. Time dobivamo najbolju kombinaciju: dijeljenje podataka uz očuvanje sigurnosti i privatnosti.

Ovaj novi trend koji Gartner zove Data Fabric, čini podatke dostupnima svuda gdje su potrebni. Tako, skladišta osjetljivih podataka koja se nalaze na serverima diljem svijeta, zbog zabrinutosti za privatnost podataka ili ispunjenje regulative, sada su spremni za dijeljenje s korporacijama širom svijeta. Deloitte očekuje da će se u 2022. sve više tvrtki uključiti u “data kolaboraciju” kako bi se zajedničkim snagama odgovorilo na izazove današnjice.

2.  VR i AR - Metaverse kuca na vrata

Nedavna objava Mark Zuckerberg-a da će u sljedećoj godini uložiti 10 milijardi dolara u metaverse, samo je potvrdila ono što smo gledali u filmovima – a to je da ćemo u budućnosti živjeti u virtualnoj realnosti. I dok Apple, Microsoft i ostali tech giganti već uveliko ulažu u metaverse, ostali se pitaju kako se priključiti najvećem valu disrupcije koje pamtimo.

Zanimljivo je da je Nike kupio tvrtku RTFKT za izradu virtualnih patika za metaverse, što samo govori o jačini promjene koja nas očekuje.

Količina podataka koju Meta planira prikupiti putem VR i AR uređaja je ogromna. Počevši od podataka o pomjeranju zjenice oka, emotivnih podataka, kako tvoja soba izgleda sa svim stvarima i ljudima u njoj….sve to kako bi posao oglašavanja Meta kompanije bio još uspješniji, a njihov utjecaj na društvo još jače.

3. Cybersecurity

U intervjuu za CNBC, direktor Microsofta, Brad Smith otkrio je da će Microsoft uložiti preko 20 milijardi dolara za cybersecurity u narednih 5 godina i objašnjava da veća ulaganja na polju cybersecurity ne znači i bolju zaštitu od napada. Manjak kvalificiranih profesionalaca u ovom području jedan je od faktora zbog kojeg tvrtke plaćaju za proizvode i cybersecurity tehnologije, a da ih uopće i ne koriste.

S druge strane, radi se na smanjenju rizika od data breaches. Raznim tehnikama računanja povećanja privatnosti omogućava se obrada osobnih podataka u nepouzdanim sredinama tako da se vrijednost izdvoji iz podataka dok istovremeno ispunjava zahtjeve regulative.

4. NFT, blockchain i digital twins

Disrupcija uzrokovana pojavom NFT potpuno će promijeniti tradicionalnu financijsku industriju i omogućit će nove načine zarade. Jednom kada zaradiš, nađeš ili kupiš NFT, možeš ga iznajmljivati, posuditi, licencirati ga, prodati, spakirati, osigurati ga ili jednostavno zaraditi.

Bit ćemo svjedoci raznih primjena decentraliziranog financiranja koje će osnažiti kreatore sadržaja, vlasnike crypto valuta i inovatore da zarađuju bez bilo kakvog dodira s tradicionalnim financijskim institucijama.

U 2022. godini Forbes predviđa da će blockchain tehnologije promijeniti način na koji uopće dolazimo u dodir s tehnologijom, najavljujući prije svega veliki utjecaj na potrošačke proizvode. Sony, Asics i Coca-Cola su već pokazale zainteresiranost da postanu dio NFT svijeta kada su definirale svoje poslovne strategije, s ciljem da izjednače doživljaj brenda u digitalnoj sferi s fizičkim proizvodima koje kupujemo u trgovinama.

5. Quantum i Exponential Intelligence – što je to?

I dok još uvijek zbrajaš utiske nakon svega pročitanog, evo malog pregleda tema o kojima će se pričati i nakon 2022:

Quantum computing je jedan od 23 tehnološka dostignuća identificiranih od strane IEEE za 2022. godinu. Quantum kao fenomen će imati primjenu u računanju, komunikaciji i senzorima. Tvrtke poput Splunk, Honeywell, Microsoft, AWS, Google i mnoge druge, utrkuju se oko inovacija na polju Quantum Computing-a.

Exponential Intelligence je prema riječima Mike Bechtel iz Deloitte-a, AI s osjećajima. Usprkos super moćima umjetne inteligencije, pokazalo se da ona ne može razlikovati smislene od besmislenih statističkih veza. Budućnost AI leži u potencijalu spoznaje ljudskih deduktivnih sposobnosti i razumijevanja pojava poput šarma i karizme.

The future is human

Pandemija nas je naučila koliko toga možemo postići kada smo fokusirani na ono što je važno.

Digitalizacija se morala dogoditi preko noći kao i omogućavanje rada od kuće, a tome je upravo doprinijela brza reakcija ljudi iz IT svijeta. Sada, nakon uspješnog odgovora na zahtjeve tržišta, očekuje se da će IT profesionalaci biti vođe inovacija i u godinama koje dolaze. Pa poslije neka netko kaže da je lako biti programer!

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.