Sve što trebaš znati o digitalnim (osobnim) asistentima

20. pro. 2022

Sigurno si već čuo za digitalne osobne asistente. Ali kako njihova popularnost kod nas i nije velika u usporedbi s npr. SAD-om ili drugim zapadnijim zemljama, odlučili smo ti ih predstaviti i pomoći možda pri odluci ako razmišljaš o kupnji istih.

Digitalni osobni asistenti koje imamo u svojim telefonima i dajemo im glasovne naredbe pomažu nam i olakšavaju svakodnevne rutine, na primjer uspostava poziva, lakše mijenjamo i pjesmu na telefonu, dodamo nešto na popis za kupovinu ili slično.

Osim na našim telefonima, ovi asistenti nalaze se i na našim tabletima i pametnim kućnim uređajima. "Hej Siri, upali svjetlo", "Hej Google, kada je moj sljedeći sastanak?" Ovakva komunikacija s digitalnim asistentima je svakodnevica za milijune ljudi.

Među njima po popularnosti, učestalosti korištenja i učinkovitosti ističu se četiri leadera: Alexa (Amazon), Siri (Apple), Google Assistant (Google) i Cortana (Microsoft).

U nastavku ćemo te pobliže upoznati sa svakim od njih, njihovim prednostima i nedostacima.

Prvo, napravimo korak unatrag i bolje ih razumijemo.

Što je osobni digitalni asistent?

Osobni digitalni asistent izvorno je bio pojam za mali, mobilni, ručni uređaj koji pohranjuje podatke za osobnu i poslovnu upotrebu. Kao takvi, 1990-ih i ranih 2000-ih bili su preteča pametnih telefona, a u to vrijeme proizvođači takvih uređaja, pagera i mobitela počeli su spajati njihovu funkcionalnost u ono što danas nazivamo pametnim telefonom.

Godine 2007. Apple je izdao prvi iPhone, pametni telefon s ekranom osjetljivim na dodir, a nekoliko godina kasnije tehnološka industrija oživljava pojam "osobni digitalni asistent". Ovaj put se odnosi na softver koji prepoznaje glas korisnika i koristi umjetnu inteligenciju za odgovaranje na upite. Primjeri ove vrste osobnog digitalnog asistenta su spomenuti Appleov Siri, Microsoftova Cortana, Amazonova Alexa i Google Assistant.

Kako digitalni glasovni asistenti zapravo funkcioniraju?

Kada izdamo glasovnu naredbu, u modulu za automatsko prepoznavanje govora (ASR), audio naredba se prvo prevodi u tekstualnu naredbu. Modul za obradu prirodnog jezika (NLP) zatim izdvaja i razumije semantičko značenje tekstualne naredbe, a nakon što ju razumije, virtualni asistent pronalazi akciju koju treba poduzeti. Na primjer, to može biti traženje odgovora na internetu ili mijenjanje pjesama na korisnikovom telefon.

Ako upit zahtijeva verbalni odgovor asistenta, on tada prolazi kroz modul za pretvaranje teksta u govor (TTS) koji riječi pretvara u zvuk, tj. glas.

Sve je to omogućeno zahvaljujući strojnom učenju, a što se više podataka analizira, odnosno što se više korisničkih upita postavlja i analizira, to će model biti bolji u analizi govora.

Zašto ih volimo?

Digitalni glasovni asistenti uvijek su uz tebe i sve što trebaš učiniti da bi dobio njihovu pomoć je nazvati ih imenom. Na primjer, dok kuhaš jutarnju kavu i shvatiš da ti je ponestalo mlijeka u hladnjaku, možeš jednostavno reći svom digitalnom asistentu da doda mlijeko na popis za kupovinu.

Osim što nam olakšava svakodnevni život, njime upravljaš samo uz pomoć glasa, pa mnogi u tome vide veliki doprinos privatnosti.

Raznolikost vještina također je jedna od najčešćih prednosti - uz glasovnu naredbu tvoj digitalni asistent može raditi razne stvari - od gašenja svjetla u kući, čitanja detalja vremenske prognoze, puštanja omiljene pjesme, pomaći ti pri meditaciji ili slično.

Nekoliko stvari se, ipak, uzima kao nedostatak, među kojima je i snaga signala koja im je potrebna. Kako bi ispravno radio, digitalni glasovni asistent zahtijeva jaku internetsku vezu.

Dok se upravljanje glasom smatra jednom od prednosti, neki ga to često smatraju nedostatkom. Kako biste dobili najbolje rezultate od svog digitalnog asistenta, vaš glas bi trebao biti čist i jasan, stoga nije sigurno da će vaš digitalni asistent moći adekvatno ispuniti vašu naredbu i očekivanja dok ste, primjerice, u klubu ili na sastanku.

Najpopularniji digitalni glasovni asistenti

Sada se možemo bolje upoznati s najpopularnijim današnjim digitalnim asistentima. Ako razmišljaš koja je najbolja opcija za tebe, onda će ti ovaj pregled sigurno biti koristan.

Siri

Kao Appleov proizvod, Siri je najstariji virtualni asistent na tržištu, a ako koristite iOS uređaj, Siri će vam pomoći u otvaranju aplikacija, slanju poruka kontaktima, aktiviranju alarma, traženju informacija na internetu ili upravljanju kompatibilnim smart kućnim uređajem. Omogućuje vam da s njom razgovarate prirodno, jednostavan je za korištenje i postaje učinkovitiji sa svakim ažuriranjem.

Funkcionalnosti su različite, a Siri se odlično snalazi i s konceptom povezane kuće pa je primjerice možeš zamoliti da ti pusti omiljenu seriju koju gledaš.

Prepoznaje naredbe na nekoliko jezika, uključujući engleski, španjolski, njemački, talijanski, francuski, ruski, japanski, ruski, tajlandski, korejski, turski i gotovo sve nordijske jezike.

Poznata je i po svom specifičnom i često zabavnom načinu komuniciranja i davanja duhovitih odgovora. Ispričat će vam vic, našaliti se, ali zna biti i malo oštrija.

Caka je u tome što dolazi od Applea što znači da je kompatibilna samo s Apple uređajima – nema Applea, nema Siri. Uz Apple telefone, kućanske aparate, slušalice, dostupna je i u automobilima koji imaju Apple CarPlay.

Ostat ćeš bez njezine pomoći čak i ako ostaneš bez internetske veze, a ponekad Siri ne razumije dovoljno dobro naglaske i glasovne modulacije, dok njezin glas i dalje može zvučati robotski.

Google Assistant

Od kada se pojavio na tržištu 2016., Google Assistant je jedan od najintegriranijih i najnaprednijih sustava na tržištu, visoko interaktivan, dinamičan i čak može odgovoriti na više upita zahvaljujući snazi ​​Google pretraživanja u pozadini.

Za razliku od Siri, koja je vezana isključivo za Apple uređaje, ovaj asistent dostupan je i na Android i iOS uređajima, pametnim zvučnicima, televizorima i satovima. Osim njih, Google Assistant je integriran sa slušalicama (kao što je JBL Everest 710GA), a u automobilima preko Android Auto.

Također možete kontrolirati svoje pametne kućne uređaje pomoću Google pomoćnika. S njim možeš, primjerice, rezervirati večeru u restoranu i obavljati neke uobičajene funkcije kao što su pozivanje ljudi, čitanje obavijesti, pristup informacijama iz kalendara itd.

Uz brojne funkcionalnosti, sposoban je identificirati različite glasove, a čak i kada se govori tiho može razumjeti korisnika.

Međutim, u okruženjima u kojima razgovara više ljudi, također može prikupiti više razgovora, stvarajući tako konfuziju u odgovorima.
A ako ste zabrinuti kako Google inače koristi vaše osobne podatke, to će također biti izazov s Googleovim digitalnim glasovnim asistentom.

Alexa

Amazonova Alexa na tržištu je od 2014. godine, a sve je popularnija zahvaljujući obližnjim Echo uređajima (echo dot, Echo Show 5 i Echo).

Slično kao i prethodna dva, Alexa će ti pomoći u pretraživanju interneta i čitanju vijesti, pokretanju kalendara, alarma itd. te upravljanju kompatibilnim pametnim kućnim uređajima. Za one koji uživaju u "povezanom domu", to je zapravo najbolji sustav umjetne inteligencije za kućnu upotrebu.

Zanimljivost kod ovog asistenta je da su dostupne naredbe za privatnost, pa je možete, primjerice, zamoliti da izbriše sve što ste joj taj dan rekli.

Alexa se uglavnom nalazi na zvučnicima, kako Amazonovim Echo uređajima tako i nekim drugim. Sustav je usko povezan s Amazonovim ekosustavom te se stoga po želji korisnika može koristiti i za kupovinu. Također se lako može povezati i s providerom treće strane kao što je Spotify.

Pitanja privatnosti su među prvim nedostacima kada se govori o ovom digitalnom asistentu, a tvrtka je i sama priznala da čuva razgovore korisnika.

Cortana

Microsoftova Cortana ističe se ponajviše po razumijevanju teksta i kvaliteti govora, koji su vrlo dobri.

Osim glasom, s njom možete komunicirati i unosom teksta.

Korištenje Cortane izvan računala sa sustavom Windows prilično je slabo, međutim, dok su i na računalima, mnogi isključuju Cortanu, dijelom zato što često nema mikrofon na klasičnoj radnoj površini i nema funkciju diktiranja za one koji ne žele tipkati.

Kako izabrati?

Nijedan od AI pomoćnika nije savršen i nije neuobičajeno da zbog pogrešaka krivo skrenete s, recimo, navigacijom. Sve je to i razumljivo s obzirom na to da se radi o novijoj tehnologiji koja se još uvijek (i to ubrzano) razvija i usavršava, a koja povećava raspon funkcija digitalnih asistenata i preciznost u izvršavanju naredbi.

No korištenje je sve češće i funkcionalnosti raste, a kao i u osobnim odnosima, razumijevanje je bolje što se više razgovara s njima.

Kako postoje nijanse u izboru između njih, ako razmišljaš o tome što bi trebalo biti presudno pri odabiru tvog osobnog digitalnog pomoćnika, dobar pristup bi mogao biti napraviti izbor na temelju pogodnosti koje ti donose i tvojih hardverskih preferencija.

Koji vam se digitalni osobni asistent trenutno čini primamljivijim? Komuniciraš li već redovito i često s nekim od njih? Započnite ovu temu i podijelite svoje mišljenje i misli s Joberty zajednicom.

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.