Programski jezici koji će se prestati koristiti u sljedećih 10 godina

Tehnologije 26. srp. 2022

Razvoj softvera je dinamično polje u kojem programski jezici doživljavaju vrhunac trenda i popularnosti, ali također blijede. Potražnja i popularnost programskih jezika među programerima mijenja se iz godine u godinu, čak i brže, a od tebe se traži da budeš u tijeku i ostaneš relevantnim na tech tržištu.

Dok programski jezici zastarijevaju ili ih zamjenjuju novi, dobro je znati koji od njih polako umiru, kako svoj daljnji razvoj ne biste usmjerili na one koji se neće dugo koristiti.

Kako znati koji jezici izumiru?

Najčešći savjet za početnike je da razmotre nekoliko ključnih aspekata: potražnju, popularnost, mogućnosti zapošljavanja...

U ovom smo tekstu za vas istražili koji će se programski jezici vjerojatno prestati koristiti u sljedećih 10 godina.

Na kraju ovog popisa, kako bismo vam pomogli da bolje odredite svoj fokus, ukratko ćemo se dotaknuti i onih koji imaju najbolje izglede da dominiraju sljedećim desetljećem.

Programski jezici koji blijede

Perl

Ako pogledaš popise ugroženih jezika, tekstove koji o tome govore i komentare developera na forumima, Perl je gotovo posvuda visoko rangiran među programima koji će ga prestati koristiti sljedećih 10 godina.

Perl je kratica za Practical Extracting and Reporting Language, vrlo praktičan programski jezik za izdvajanje podataka iz tekstualnih datoteka i stvaranje izvješća na temelju sadržaja datoteka.

Složena sintaksa, visoki zahtjevi za memorijom i loše strukturiranje argumenata glavni su razlozi zašto je postao manje popularan u posljednje vrijeme.

Zagovornici vole isticati da postoji aktivna zajednica programera oko Perla i njegove potencijalne evolucije u nešto novo i zanimljivo, ali drugi jezici, ponajprije Python, zasjenjuju ga u smislu usvajanja, biblioteka i značajki.

Pascal

Pascal je izvorno zamišljen kao alat za pomoć u nastavi programiranja, sistematski put učenja, a već godinama je out of date i govori se o njegovom laganom izumiranju.

Najčešće pritužbe uključuju nedostatak podrške za kontrolu toka i probleme s evaluacijom, prvenstveno zamijenjene Delphijem.

COBOL

Nastao prije više od 60 godina, COBOL svoju primjenu nalazi uglavnom u poslovnim sustavima i financijama velikih institucija i vlada, ali i u tim entitetima, no počinju inicijative za prelaskom na druge platforme.

Zastario, iako stabilan, COBAL se često kritizira jer se ne uklapa dobro u nove tehnologije koje pokreću moderno poslovanje, uključujući oblak i AI.

Objective-C

Appleov originalni programski jezik s više od 35 godina iskustva. Međutim, Apple sada seli svoje programere na Swift, koji se pojavio 2014. godine. Iako se može čuti da će ga neke naslijeđene aplikacije i dalje inkorporirati za 10 godina, izvjesniji scenarij je da će tvrtke prepisati velike dijelove svojih iOS/macOS baza kodova u Swiftu, bez potrebe za održavanjem naslijeđenog koda Objective-C.

Stoga, ako ste zainteresirani za izgradnju Appleovog ekosustava, umjesto toga se usredotočite na Swift.

CoffeeScript

Još jedan umirući programski jezik - ne koristi se toliko za nove projekte, ali se još uvijek održava.

CoffeeScript je programski jezik koji se kompajlira u JavaScript, a kada se govori o njegovim nedostacima uglavnom se ističe nedostatak eksplicitnog opsega.

S kontinuiranim padom Googleovih trendova, malo je vjerojatno da će se na široko koristiti u sljedećih 10 godina. Alternative za CoffeeScript koje možeš koristiti su JavaScript, TypeScript, Babel, Python ili React.

R

R, razvijen za statističare i analitičare podataka, godinama je bio u sjeni uspona Pythona, kada je riječ o znanosti o podacima.

Burtch Works već 8 godina zaredom provodi istraživanje koji je najbolji alat za znanstvenike i analitičare, a 2021. godine, kako navode – utrka je službeno završena! Python je najbolji izbor za znanstvenike podataka i stručnjake za analitiku sada i u doglednoj budućnosti.

Istraživanje je pokrenuto 2014. godine i izbor je bio SAS ili R, dok je Python dodan 2016. godine jer se od tada češće koristi i njegova popularnost kontinuirano raste iz godine u godinu. U uzorku iz 2021., gotovo polovica (48%) znanstvenika podataka i analitičara preferira Python, 29% bira SAS, a 23% preferira R.

Gotovo da nema razloga misliti da se ovaj trend neće nastaviti, s ozbiljnim rizikom da R bude potpuno zamijenjen Pythonom.

Visual Basic.NET

Ovo je programski jezik opće namjene implementiran na .NET, Mono i .NET Framework. Microsoft je lansirao VB.NET 2002. godine kao nasljednika svog izvornog jezika Visual Basic, čija je zadnja verzija bila Visual Basic 6.0. Iako je ".NET" dio naziva izbačen 2005., "Visual Basic [.NET]" odnosi se na sve Visual Basic jezike objavljene od 2002., kako bi ih razlikovali od klasičnog Visual Basica. Uz C# i F#, to je jedan od tri glavna jezika koji ciljaju .NET ekosustav.

Međutim, Microsoft je u ožujku 2020. objavio da ne planira dalje razvijati Visual Basic kao programski jezik. Dodatno, C# pokazuje prednost u utrci popularnosti, a kao rezultat toga, sva su predviđanja da će Visual Basic izumrijeti u bliskoj budućnosti.

Haskell

Glavni razlog njegove tihe propasti je kompleksnost i teška krivulja učenja, unatoč finoj sintaksi i bogatoj zbirci tipova podataka.

Kako tehnologija napreduje, Haskell je zamijenjen jezicima visokih performansi kao što su Go i Python, a unatoč manjoj posvećenoj zajednici, njegov pad se produbljuje.

Ruby

Rubyjeva pozicija na ljestvici programskih jezika već neko vrijeme opada.

U 2019. Dice analiza podataka o oglasima za posao pokazala je značajan pad u broju tvrtki koje traže osoblje kvalificirano za Ruby. Prema TIOBE Indexu 2022, Ruby je rangiran na 19. mjestu najpopularnijih programskih jezika, što je 6 pozicija niže nego prethodne godine.

Adobe Flash

Tehnički, ovo je platforma, a ne programski jezik. Početkom novog tisućljeća Flash je bio posvuda - igre, animacije, dizajn, video streaming, sve što je internet činilo dinamičnim i zanimljivim imalo je veze s Adobe Flashom.

Za možda najdominantniju tehnologiju tog vremena, početak kraja došao je samo dva desetljeća kasnije. Godine 2010. Steve Jobs je upozorio da Flash neće biti dopušten na Appleovim uređajima u budućnosti, između ostalog, zbog njegovih loših performansi, nedostatka touch-use experience i pojave novih otvorenih veb standarda, a zatim su ga “izgurale” tehnologije poput JavaScript i HTML5, koje su nadišle mogućnosti Flasha i ponudile puno veći potencijal.

S prvim danima 2021. Adobe je službeno potvrdio najave da više ne podržava Flash Player i blokirao pokretanje Flash sadržaja u Flash Playeru, preporučivši svim korisnicima da deinstaliraju Flash Player kako bi zaštitili svoje sustave.

Uz sve veće zabrinutosti za sigurnost i potrebu za korisničkim iskustvom na različitim uređajima, HTML5 je zamijenio Flash i učinio razvoj kreativnog sadržaja putem weba jednostavnijim. Upotreba Flasha također se smanjila jer se većina interneta preselila u mobilno okruženje.

No, kao što bi danas bilo nevjerojatno svjedočiti kolapsu tehnologija poput blockchaina ili AI-a, tako je kraj Flasha za mnoge bio šok i nevjerica.

Poželjni programski jezici

Sada kada smo vidjeli neke od programskih jezika koji brzo odumiru, da vidimo koji su i dalje popularni. Pritom se oslanjamo na programske jezike koji su trenutno traženi, dok istovremeno tražimo one koji su sve popularniji ili će uskoro biti sve traženiji.

Da bismo razumjeli koji će jezici zadržati svoju prednost u godinama koje dolaze, važno je pogledati stanje na tržištu, kao i perspektivu drugih programera. Prema Developer Survey 2022 Stack Overflow, JavaScript je najkorišteniji programski jezik desetu godinu zaredom. Python je zamijenio mjesto sa SQL-om s prošlogodišnjeg popisa i postao četvrti najpopularniji jezik, dok je HTML/CSS zauzeo drugo mjesto.

Kada su u pitanju omiljeni programski jezici, kao i programski jezici koje bi programeri željeli naučiti, Rust je već sedmu godinu zaredom najpopularniji jezik među programerima, dok je ove godine preuzeo i minimalnu prednost nad Pythonom. Slijede ih TypeScript, Go, JavaScript...

Budućnost programiranja

Programski jezik najvažniji je preduvjet za gotovo svako područje, bilo da se radi o web razvoju, strojnom učenju, data science ili bilo kojem drugom.

Govoreći o budućnosti i kako će programiranje izgledati, mogu se čuti i zagovornici  ideje o univerzalnom programskom jeziku. Kako bi se iskoristile prednosti novih tehnologija, poput umjetne inteligencije, smatraju, programiranje mora biti jednostavno za naučiti i nadograđivati, a Python vide kao praoca jezika budućnosti.

Sigurno je da ne možemo sa sigurnošću reći kako će svijet programiranja izgledati za 10 godina. S većom preciznošću, međutim, možemo posvjedočiti o okolnostima u kojima se pojedini programski jezici gase, a što smo ti pokušali dočarati kroz ovaj tekst.

Kako bi izvukao najbolje od ponude na tržištu i usmjerio svoje usavršavanje u dobrom pravcu, ključ je pratiti tehnologije i trendove. A kako bi ostao up-to-date prati i trenutno otvorene pozicije na Joberty platformi.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.