Poslovni ciljevi koje bi si developeri trebali postaviti u 2023. godini

Savjeti 24. sij. 2023

Bez obzira na to jesi li na početku svoje karijere i tek učiš kodirati ili si već na visokoj poziciji, važni su izazovi koje stavljaš pred sebe i nadogradnja vlastitih vještina.

Kroz prvi mjesec svi još uvijek zapisujemo nove odluke, imamo nove ideje i postavljamo ciljeve za ovu godinu.

Postavljanje poslovnih ciljeva, osim što nam pomaže da se karijera razvija u željenom smjeru, pridonosi i većem zadovoljstvu na poslu. Radeći na njihovoj realizaciji zapravo dajemo dodatni smisao onome što radimo, a s rastom ambicija raste i naše samopouzdanje, a time i zadovoljstvo.

Ako još nisi donio svoje odluke, istražili smo koje si ciljeve programeri najčešće postavljaju. Sigurno će ti pomoći da započneš ili možda dovršiš svoj popis.

Nauči novi programski jezik i/ili tehnologiju

Počnimo, tako reći, od osnova. Što više programskih jezika poznaješ, to više prilika za rad na različitim projektima imaš. Stoga je dodavanje još jednog u svoje reference svakako dobra novogodišnja odluka. Isto je i s novom tehnologijom, budući da različiti programski jezici koriste specifične tehnologije.

Tako si, primjerice, možeš zadati zadatak da za 6 mjeseci završiš projekt u programskom jeziku kojeg ćeš učiti ove godine.

Unaprijedi svoje meke vještine

Osim vještina kodiranja koje dobar programer mora poznavati, za razvoj karijere i napredak jednako je važno raditi na razvoju tzv. mekih vještina – bilo da je riječ o komunikacijskim vještinama, prilagodbi i fleksibilnosti u radu s drugima, time managementu...

To će ti pomoći da imaš i održavaš bolji odnos s ljudima u timu, kao i s klijentima, te da se bolje organiziraš i posvetiš ispunjenju svojih ciljeva. Svakako, ove vještine posebno su korisne za daljnje napredovanje, rad u većem timu i vođenje timova.

Stani na čelo tima

Biti šef tima zapravo može biti i jedan od tvojih ciljeva za nadolazeću godinu. Kako bi se istaknuo svojim radom, počni s pokazivanjem i preuzimanjem više odgovornosti, a prethodno navedene soft vještine pomoći će ti da razviješ jedinstveni stil komunikacije i vođenja po kojem ćeš se istaknuti od ostalih kolega, te dovesti do pozicije team leadera.

Kako do unapređenja

Ako se ne nađeš u ulozi nekoga tko vodi tim, sigurno postoje drugi načini napredovanja, bilo da ciljaš na višu poziciju ili promjenu, koja je veći senioritet ili je bolje plaćena. Iza svega zapravo stoji jedan cilj – unapređenje.

Bolja pozicija svakako će značiti nove i veće odgovornosti. U svakom slučaju, to je nešto što se već provlači kroz novogodišnje odluke mnogih programera, ali i većine zaposlenika.

Unaprijedi svoju poslovnu mrežu

Ako želite napredovati - bilo u području kodiranja, mekih vještina ili promocije i promjene pozicije, čak i tvrtke, mreža ljudi i kontakata koje imaš od velike je važnosti. Kada imaš problem koji ne znaš kako riješiti, ali znaš tko ti može pomoći, to je najjednostavniji primjer koliko je važno biti okružen ljudima koji dijele iste interese i ambicije kao i mi.

Kako dalje proširiti krug profesionalnih kontakata, pitaš se?

Jedan od načina svakako je posjetiti stručne konferencije i meetupe te upoznati ljude koji nisu samo prijatelji prijatelja. Postoje i online zajednice i grupe na društvenim mrežama. Ovi kontakti značit će ne samo da budeš u toku s trendovima i aktualnostima u struci, već i da saznaš o novim prilikama - novim projektima, otvorenim pozicijama u drugim tvrtkama itd.

Ovo je i prilika za pronalaženje mentora – pogotovo ako razmišljaš o promjeni smjera u karijeri, značit će ti iskustva nekoga tko je prošao taj put i bio “u tvojoj koži”.

Cilj koji si možeš postaviti u Novoj godini može biti posjetiti barem jednu konferenciju o razvoju softvera i steći određeni broj novih poslovnih kontakata.

Sudjeluj na konferencijama i kao govornik/panelist

Još jedan dobar način da izazoveš samog sebe i aktivno se uključiš u zajednicu jest da održiš prezentaciju na profesionalnom susretu ili konferenciji. Iako se ovo na prvi pogled može činiti kao veliki iskorak iz tvoje comfort zone, za tebe je vrlo koristan jer ćeš ojačati svoj ugled i ujedno uvježbati javni nastup. Stoga ne oklijevaj ako ti se ukaže prilika. Može biti zabavno. Probaj!

Pridonijet će i tvom samopouzdanju i učvrstiti poziciju među strukom - uostalom, tako ćeš se izdvojiti od ostalih i pokazati sadašnjem ili budućem poslodavcu da si otvoren, spreman na suradnju. Bit ćeš vidljiviji drugim poslodavcima, a svakako ćeš brže i lakše širiti svoju poslovnu mrežu.

Radi na projektu otvorenog koda

Velik dio softvera koji se danas koristi je otvorenog koda i nastavlja se svakodnevno poboljšavati zahvaljujući naporima mnogih programera koji se udružuju kako bi riješili specifične probleme. Jedan od ciljeva koji će ti svakako pomoći u daljnjem razvoju i doprinosu programerskoj zajednici je sudjelovanje u open source projektu.

Zajednica na GitHubu raste svakim danom, a prema izvješću Octoverse, bilo je čak 94 milijuna programera na GitHubu 2022. godine! Ako još nemaš svoj profil – otvori ga i aktiviraj se (evo još jednog cilja)! To je svakako prilika da poslodavcima i HR-u pokažeš iskustvo i inicijativu, a pridonijet će i tvojim drugim potencijalnim ciljevima, poput učenja novih tehnologija ili programskog jezik.

Radi na onome što voliš

Možda si već umoran od projekata za klijente koji te privatno uopće ne zanimaju ili si se umorio od rada na kodu koji je "dosadan" i nimalo autentičan? Što kažeš da to ove godine promijenimo? – obećaj si barem jedan projekt o kojem ćeš jedva čekati pričati drugima.

Uz navedene ciljeve, koji se uglavnom odnose na unapređenje vještina, fokusiraj se na one koji će neizravno pridonijeti kvaliteti vremena koje provodiš na poslu, a zbog kojih ćeš se sigurno osjećati bolje.

Primjerice – postavi si cilj da ćeš pročitati određeni broj knjiga – bilo stručnih, bilo književnih djela. Obveži se na tjelovježbu - mentalni i fizički rad trebaju jedan drugog. Prehranom se pobrini za svoje zdravlje – zaboravi na brzu hranu i dostavu, neka ti jedan od ciljeva bude naučiti pripremati novo jelo ili barem dva puta tjedno jesti kuhanu hranu. Ne zaboravi na svoje mentalno zdravlje – pritisak na poslu i “burnout” nešto je na što nitko od nas nije imun i zato je mentalna higijena jednako važna za napredak u karijeri.

Jesi li već planirao nešto od ovoga? Podijeli svoja razmišljanja o ovoj temi ili usporedi svoje odluke s Joberty zajednicom - uvijek je zanimljivo čuti iskustva i razmišljanja kolega o ovoj temi.

Sretno!

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.