Nauči Web 3.0 - najbolji besplatni online izvori

IT zajednica 14. lip. 2022

Kako je vrijednost kriptovaluta i dalje vruća tema, tako raste i hype oko blockchaina i web3. Razmišljajući o daljnjem razvoju, većina developera stavlja blockchain i web3 razvoj visoko na listu prioriteta za nove vještine, jer ako samo malo zagrebeš u ovo područje naići ćeš na hrpu tekstova o crypto, NFT-u i da će web3 preuzeti najveći dio kolača na tech sceni u budućnosti. A onda, možda shvatiš i da je vrijeme da usmjeriš svoju karijeru ka tom putu.

Dobar dio ovih tekstova, tutorijala i čitavih platformi na webu, usmjereni su na to kako nadograditi svoje vještine za "novo doba interneta" - od razumijevanja osnova blockchain tehnologije, preko kodiranja pametnih ugovora, do razmjene tokena.

Kako bismo ti pomogli pronaći najkorisnije izvore, istražili smo najbolje besplatne resurse za učenje za razvoj web3 tehnologija.

Zašto svi pričaju o web3?

Pogledajmo prvo otkud toliki hype.

Web 3.0 ili treća generacija interneta jedna je od najnovijih internetskih tehnologija koja kombinira strojno učenje, umjetnu inteligenciju i blockchain kako bi omogućila komunikaciju u stvarnom vremenu.

Decentralizacija je srž - web3 promiče decentralizirane protokole i ima za cilj smanjenje ovisnosti o velikim tehnološkim tvrtkama. Što to znači? Web 1.0 nam je omogućio da konzumiramo dosad nezamislive količine sadržaja, web 2.0 da budemo i kreatori istog na platformama koje razvijaju velike tech tvrtke, koje zapravo posjeduju sadržaj koji kreiramo i još mnogo informacija o nama koje koriste za povećanje svog profita. Web3 mijenja igru ​​i omogućuje nam ne samo stvaranje sadržaja, već i njegovo posjedovanje.

Kako se to postiže?

Aplikacije u web3 okruženju kreirane su korištenjem softvera otvorenog koda koji je razvila zajednica programera i potpuno su transparentne. Sudionici komuniciraju bez posrednika i bez odobrenja središnjeg tijela. Pojedinci postaju dioničari, a ne samo kupci ili proizvodi, a te se dionice nazivaju tokeni ili kriptovalute i predstavljaju vlasništvo nad decentraliziranim mrežama poznatim kao blockchains.

Što to znači za programere? U web3 programeri jedva da stvaraju ili implementiraju aplikacije koje se pokreću na jednom serveru ili pohranjuju podatke u jednu bazu podataka – izgrađene su na blockchainima, decentraliziranim mrežama brojnih peer-to-peer čvorova (servera) ili na hibridu ta dva, tzv. dApps ili decentralizirane aplikacije.

Ovaj web3 decentralizirani blockchain protokol omogućuje pojedincima, posebno programerima, da se povežu na internet gdje mogu "posjedovati" i dobiti sveobuhvatnu naknadu za svoje vrijeme i podatke.

Kako developeri vide web3?

Misle li programeri da web3 vodi do radikalno boljeg i drugačijeg weba, pitanje je na koje je Stack Overflow nedavno zatražio odgovor svoje zajednice.

Uza sve to, može biti pomalo iznenađujuće da čak 40% programera tvrdi da nije čulo za web3, dok četvrtina (25,4%) misli da je to budućnost interneta. Za 15% njih stvorio se još jedan hype oko toga, dok nešto manji postotak smatra da je važan za crypto i srodne aplikacije.

Većina ih se u slobodno vrijeme upoznaje i stječe iskustvo s blockchainom, ili ga uopće nisu iskusili. JavaScript je jezik koji smatraju potrebnim za web3, a odmah iza njega Phython. Za web3 razvoj bilo bi dobro poznavati i C++ i SQL.

No, bez obzira na cikluse i trendove, ipak, popularnost blockchain i web3 tehnologija je neosporna. Tvrtke su objavile preko 20.000 oglasa za posao koji se odnose na blockchain vještine u posljednjih 12 mjeseci, a predviđa se da će poslovi vezani uz ovu tehnologiju porasti za 24,6% u sljedeće dvije godine.

U međuvremenu ona se polako uvlači u sve sfere. I Instagram je nedavno najavio da je otpočeo testiranje NFT-a na svojoj platformi , pa će mala grupa američkih korisnika imati mogućnost prikazati NFT na svom feedu, pričama i u porukama.

Učenje kako blockchain i tehnologije oko web3 funkcioniraju mogu vam otvoriti mnoge mogućnosti. Web3 programeri već zarađuju više od web2 developera, a na tržištu su najavljeni projekti koji će zahtijevati više kvalitetnog kadra, čak i iz neinženjerskih zanimanja: poput dizajnera, product managera ili poslovnih developera.

Najbolji besplatni izvori za učenje o web3

Ako si spreman pridružiti se blockchain/web3 valu, možeš početi učiti o ovim tehnologijama već danas - internet je pun tutorijala, platformi i tekstova o tome. Kako bismo ti pomogli pronaći prave izvore u moru ovog sadržaja, za vas smo odabrali pregled najbolje ocijenjenih i najpopularnijih resursa koji će vam dati dobar početak:

ODYSSEY - Tim koji stoji iza ove platforme vjeruje da nitko ne bi trebao učiti samo o web3, stoga nude besplatan sadržaj za razumijevanje koncepta web3 i drugih srodnih tehnologija i tema: blockchain, NFT, DeFi, DAO, itd., s mogućnošću savladavanja sve u 12 dana, kroz lekcije na svom emailu (12 Days of web3).

useWeb3 - Na ovoj platformi ćeš na jednom mjestu pronaći brojne tečajeve, tutorijale, videe, vodiče te tzv. code challenges kako bi savladao web3 i blockchain.

Ethereum development documentation - Zbog raširene zajednice programera i posebnih značajki pametnih ugovora (smart contracts) koje je prvi implementirao, Ethereum je osigurao pijedestal kada je web3 i blockchain tehnologija u pitanju, pa se njegova baza visoko kotira među osnovama koje bi web3 developeri trebali proučiti i od koje bi trebali krenuti. Pokriva Ethereum kao koncept, objašnjava Ethereum tech stack i dokumentira napredne teme za složenije aplikacije i caseove.

CryptoZombies - Za pisanje pametnih ugovora na Ethereumu također ćete morati poznavati Solidity – programski jezik čija je sintaksa slična onoj u JavaScriptu. CryptoZombies je code school s visokim recenzijama za učenje ovog programskog jezika, prvenstveno za izradu igara na Ethereumu, namijenjena onima koji se s njim prvi put susreću.

buildspace - je prava adresa ako si za “learning by doing” koncept učenja razvoja web3 aplikacija na Ethereumu. Ova stranica ti omogućava suradnju s drugim programerima, tako da u procesu učenja možete dijeliti iskustva, koristiti "pomoć prijatelja" i dobiti povratne informacije.

Thirdweb ti donosi alate koji pružaju ugrađene intuitivne SDK-ove i widgete za programere. Pametne ugovore možeš kreirati bez pisanja bilo kakvog koda, pa je to dobra platforma za one koji žele savladati ovo područje i nemaju puno prethodnog iskustva u tehnologiji. Također će vam omogućiti da vrlo brzo kreirate dApps kao što je NFT marketplace, NFT zbirka itd.

Tim koji stoji iza ove platforme ima jedan cilj: uključiti što više web3 developera, jer vjeruju u budućnost nove internetske ere. Tutorijali na ovoj stranici podijeljeni su na 4 razine: brucoš, drugi razred, junior i stariji. Na njemu također možeš pronaći testove kako biste provjerili svoje znanje i razumijevanje.

Pointer - donosi vrlo zanimljive tutorijale, kao i priliku da učeći vještine za web3 programiranje i zaradiš.

Moralis web3 razvojna platforma omogućit će ti izradu web3 aplikacija bez servera, tako da ne moraš brinuti o pozadinskoj infrastrukturi. Za programere koji tek počinju učiti o blockchain tehnologijama, besplatna je, dok postoji napredna, pro varijanta, za one koji se već bave ovim područjem i za koje je potrebna financijska naknada. Uz vlastitu razvojnu platformu, Moralis na svom YouTube kanalu ima gomilu videa o web3 trendovima, alatima i aktualnim događajima.

Youtube također možeš koristiti kao dobar i pouzdan izvor tutorijala za učenje o web3 i blockchainu.  Ako si istraživao o web3 sigurno si naišao na ime Patrick Collins -  bilo da se radi o sadržaju koji je kreirao ili o onom u kojem je spomenut. Posebno ga hvale apsolutni početnici u ovom području. Njegov tečaj Solidity, Blockchain, and Smart Contract Course - Beginner to Expert Python sa 16 sati sadržaja, dostupan i na YouTubeu, pokriva materijal koristeći Phyton (većina tečajeva i tutorijala koristi JavaScript), pa ako počinješ od nule i imaš malo iskustva s ovim programskim jezikom, naći ćeš velik broj preporuka za započeti baš s ovim besplatnim online tečajem. Kako postati web3 i blockchain developer, možeš pročitati i u nekom od njegovih blog tekstova.

Još jedno ime se često spominje i povezuje se s web3 i blockchainom - Nader Dabit je nekada radio kao DevRel u Amazonu, a sada je u svijetu web3. Objavio je veliki broj korisnih video zapisa, a njegov YouTube kanal je vrlo popularan među web3 zajednicom.

Chainlink YouTube Channel donosi veliki broj videa za učenje o blockchainu i web3, Dapp Univeristy je također vrlo popularan i koristan YouTube kanal za učenje o web3 i razvoju na EVM zasnovanim blockchainovima. Ako je NFT ono što te posebno zanima idi na HashLips, dok je ETHGlobal pravo mjesto za razvoj svojih vještina s globalnom zajednicom Ethereum developera.

Final thoughts

Blockchain i web3 tehnologije su još uvijek nove, a ažurnost je možda važnija nego ikad jer se sve mijenja nevjerojatnom brzinom. Stoga potreba za talentiranim i motiviranim programerima na web3 sceni enormno raste. Ako želiš ići ukorak s novom internetskom erom, počni razvijati svoje vještine u ovom području na vrijeme.

Baci još jednom pogled na linkove iznad kako i odakle početi, a za još malo motivacije na Joberty siteu možeš vidjeti i trenutno otvorene pozicije u web3 i blockchainu.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.