Najvažnije tech konferencije koje ne trebaš propustiti

Događaji 8. velj. 2022

Nakon skoro dvije godine svjetske pandemije – ona i dalje traje. Što to znači za tech događaje i konferencije?

Kao i u protekle dvije godine, 2022. godine će dominirati virtualni formati u odnosu na one koji se održavaju uživo.

Kao i sve – to ima svoje prednosti, ali i mane.

Virtualne konferencije su lakše dostupne svima – kako govornicima, tako i sudionicima. Samim time možemo imati veći broj govornika, veći broj sudionika koji se mogu priključiti i naučiti nešto novo.

Ali, prilike za networking (iako se u okviru virtualnih konferencija uglavnom organiziraju networking događaji) su manje. Koliko god se trudili, i dalje nismo došli do trenutaka gdje je skroz prirodno i jednostavno povezati se s ljudima u online prostoru.

Tko zna, možda će s razvojem Metaverse-a to biti jednostavnije. Do tada smo osuđeni na Zoom-ove “breakout rooms”.

Zato se pretpostavlja da ćemo u 2022. godini vidjeti porast hibridnih događaja koji spajaju najbolje od oba svijeta.

Nova 2022. godina nam donosi razne konferencije za developere u različitim formatima. Izabrali smo nekoliko najzanimljivijih.

Hibridne/virtualne konferencije

DevOpsCon

Gdje?

London, Velika Britanija i online

Kada?

26-29. travnja 2022.

DevOpsCon je konferencija je posvećena DevOps developerima.

Neke od tema koje će se pokriti na konferenciji su Kubernetes ekosistem, DevSecOps i softverska arhitektura.

Neki od prethodnih govornika su predstavnici kompanija poput Uber, Amazon Web Services i Miro.

Pored predavačkog dijela, u okviru konferencije se organiziraju i radionice, kao i razni networking događaji.

DeveloperWeek Europe

Gdje?

Online

Kada?

27-28. travnja 2022.

DeveloperWeek je najveća virtualna konferencija posvećena IT zajednici.

DeveloperWeek Europe je dio serije DeveloperWeek događaja koju godišnje posjećuje više od 40.000 sudionika, a sudjeluje i više od 200 kompanija.

Samo neke od tema koje će pokriti europsko izdanje ove konferencije su AI i mehaničko učenje, blockchain i fintech, DevOps, kao i inovacije u dev svijetu.

Pored predavačkog dijela, sudionici će imati priliku sudjelovati u brojnim radionicama, kao i networking događajima.

Viva Technology

Gdje?
Paris, Francuska i Online

Kada?

15-18. lipnja 2022.

Viva Technology je jedna od najvećih europskih tech konferencija. Kako su i prošle godine imali online izdanje, imali su čak 114.000 online posjetitelja iz 149 država.

Ako se odlučiš prisustvovati uživo, bit ćeš jedan od čak 26.000 sudionika– lidera u tech industriji i predstavnika najambicioznijih tech startupa.

Govornici proteklih konferencija su neki od najvećih umova u tech industriji danas, poput Mark Zuckerberga osnivača kompanije Meta (Facebook), Jack Ma (Alibaba), kao i osnivači, suosnivači i CEO-ovi tvrtki kao što su Uber, Slack, Apple i Canva.  

Osim edukativnog dijela konferencije, Viva Technology nudi  priliku za osnivače da predstave svoj startup najutjecajnijim ljudima u tech industriji.

React Summit

Gdje?

Amsterdam, Nizozemska i Online

Kada?

17. lipnja 2022. (Amsterdam)

21. lipnja 2022. (online)

React Summit je najveća svjetska konferencija za React developere na kojoj sudjeluje preko 60 govornika i više od 25.000 developera.

Ova konferencija okuplja tisuće front end i full stack inženjera širom svijeta koji koriste React.

Na ovoj konferenciji ćeš imati priliku čuti predstavnike iz kompanija kao što su Spotify, GitHub i Cloudflare.

Black Hat 2022

Gdje?

Online

Fizička lokacija bit će naknadno potvrđena.  

Kada?

05-08. prosinca 2022.

Black Hat je konferencija na kojoj se raspravljaju najnoviji trendovi u cybersecurity-ju i najnovijim tehnologijama. Pored predavačkog dijela, organiziraju se radionice koje sudionicima omogućuju da primjene stečeno znanje.
Konferencija ima tri izdanja - azijsko (Singapur), američko (Las Vegas) i europsko.

Možeš pratiti njihov site za dodatne informacije koje će biti objavljene tijekom godine.

Live konferencije (koje će možda biti i online)

Kako je pandemija i dalje u tijeku, veliki broj konferencija koje najavljuju održavanje konferencija isključivo uživo nerijetko objave informacije da će se dio konferencije odvijati i online.

Zato smo odlučili s tobom podijeliti još neke zanimljive konferencije koje su definitivno vrijedne pažnje.

WeAreDevelopers World Congress

Gdje?

Berlin, Njemačka

Kada?

14-15. lipanj 2022.

Nakon dvije godine pauze, najveća svjetska konferencija za programere i IT stručnjake, WeAreDevelopers World Congress, vraća se u Berlin, a okupit će preko 5.000 sudionika.

Glavne teme su široko postavljene oko web programiranja, arhitekture softvera, cloud okruženja, DevOpsa, blockchain-a, testiranja, cybersecurity-ja i općenite suradnje.

Među prvim najavljenim predavačima nalaze se zvučna imena kao što su osnivač i kreator Angular-a Miško Hevery, kreator JSON-a i pionir JavaScripta Douglas Crockford i John Romero, kreator video igrice DOOM.

The Next Web Conference

Gdje?

Amsterdam, Nizozemska

Kada?

16-17. lipnja 2022.  

TNW konferencija je jedna od vodećih tech konferencija u Europi koja okuplja sva veća tech imena, kao i tech entuzijaste na jednom mjestu kako bi raspravljali o tome na koji način će nove tehnologije oblikovati budućnost.

Konferencija svake godine okuplja preko 10.000 aktera, preko 6.000 kompanija, kao i više od 150 investitora.

Teme o kojima će se pričati ove godine su AI i njen utjecaj na budućnost poslovanja, osnivanje i skaliranje startupa, kao i najnoviji tehnološki trendovi. O njima će pričati predstavnici tvrtki kao što su Stack Overflow, Google, Meta i mnogi drugi.

Dublin Tech Summit

Gdje?

Dublin, Irska

Kada?

15-16. lipnja 2022.

Dublin Tech Summit se održava već 5 godina u samom Dublinu koji je sjedište najvećih globalnih tech kompanija. Posljednje 2 godine održan je online zbog pandemije, tako da je ovo prva godina da se održava uživo i može se reći da su se više nego pripremili za to.

Očekuje se preko 8.000 posjetitelja i preko 200 govornika iz 50 zemalja svijeta. Među govornicima imamo predstavnike iz kompanija kao što su Google, Stripe, Huawei, MIT Technology i mnogi drugi.

London Tech Week

Gdje?

London, Velika Britanija

Kada?

13-17. lipnja 2022.

London Tech Week spaja nekoliko različitih događaja u okviru jednog tjedna, a to su:

  • EQL:HER
  • Global Leaders Innovation Summit
  • ClimateTech
  • Health Tech
  • Future EdTech
  • Future of Work Summit
  • AI Summit  

Ovo je jedan od vodećih tehnoloških događaja u Velikoj Britaniji koji okuplja više od 20.000 inspirativnih globalnih lidera, osnivača, poduzetnika i investitora.

Neke od tema o kojima će se pričati su nove prilike koje donosi metaverse, tech investicije za ekonomski rast, vizija Web3, a ostale teme možeš pronaći ovdje.

IoT Week

Gdje?

Dublin, Irska

Kada?

20-23. lipnja 2022.  

IoT Week je četverodnevna konferencija koja okuplja sve one koji se bave IoT tematikom – razvojne centre, istraživačke institute, velike industrije i developere.

Tema konferencije je uloga IoT u post-covid eri – utjecaj IoT na rad od kuće, kao i uloga IoT u digitalizaciji ekonomije. Pored toga, raspravljat će se o utjecaju IoT na AI, blockchain tehnologije, AR/VR, robotiku i ostale digitalne inovacije.

U okviru konferencije se održava i natjecanje startupa, kao i hackathon. Sama konferencija pruža brojne prilike za networking. Cijeli program konferencije možeš pogledati ovdje.  

Web Summit

Gdje?

Lisabon, Portugal

Kada?

1-4. studeni 2022.

Po Forbes-u ovo je najbolja tehnološka konferencija na planeti. U pitanju je kompanija iz Dublina koja održava konferencije širom svijeta, uključujući Lisabon, Toronto i Hong Kong.

Tema ovogodišnje konferencije bit će odgovor na pitanje: Gdje ćemo dalje?

Na to pitanje odgovarat će osnivači i CEO-ovi tehnoloških kompanija, kao i startupi koji su se uspjeli brzo razviti i postići ogroman uspjeh u relativno kratkom vremenu, kao što je Joberty, koji će također biti jedan od aktera Web Summit konferencije ove godine.

Pored Joberty-ja, neke od kompanija koje će prisustvovati ovom događaju su Google, AWS, Booking.com, Microsoft, Huawei i mnogi drugi.

Očekuje se preko 700 govornika na razne teme, preko 42.000 posjetitelja iz preko 128 zemalja širom svijeta.

Teme o kojima će se govoriti su deep tech, data science i dizajn. Pored standardnih edukativnih konferencija moći ćeš učestvovati i u informativnim i inovativnim radionicama.

Lokalne konferencije

Naše lokalne konferencije možda nisu toliko velike kao gore navedene, ali su izuzetno bitne za povezivanje i osnaživanje lokalne IT zajednice. Zato smo izdvojili neke od najinteresantnijih konferencija za developere na našem području.

.debug Developers Conference

Gdje?

Zagreb, Hrvatska

Kada?

02-03. lipanj 2022.

.debug je druga najveća konferencija za developere u Hrvatskoj, koju organizira Bug i partnerske kompanije, na kojima sudjeluje i Joberty kao partner.

Predavači .debug konferencije dolaze iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta, a neki od njih su proteklih godina bili Mate Rimac (Rimac automobili), Tomislav Car (Infinum) i predstavnici tvrtki Infobip i SofaScore.

U dva dana trajanja konferencije se održava oko 50 predavanja. Pored predavanja organiziraju se tkz. developerski booth-ovi, gdje developeri mogu stupiti direktno u kontakt s developerskim tvrtkama za koje su zainteresirani.

Infobip Shift 2022

Gdje?

Zadar, Hrvatska i online

Kada?

19-20. rujan 2022.

Infobip Shift je najveći događaj za developere u Jugoistočnoj Europi. Okuplja više od 4000 developera diljem svijeta.

Na samoj konferenciji možete sresti različite profile developera – developere, inženjere, freelancere, product managere, i za svakog će se naći tema koja ga interesira.

Govornici su velika imena u dev svijetu kao što je Hakon Vium Li, kreator CSS-a i predstavnici velikih kompanija kao što su Google i AWS Amplify.

Kako uživo okuplja više od 4.000 developera, a online se pridružuje i više od 10 000 učesnika, ima puno prilika za networking i ostvarivanje novih kontakata.

Ništa od navedenog te ne zanima?

Svatko ima svoje preferencije za konferencije – netko voli ići poslušati zanimljiva predavanja, netko bi sudjelovao u radionicama, a netko ide zbog networking-a.

U slučaju da ti niti jedna od ovih konferencija ne zvuči interesantno – ili su ti nedostupne, uvijek možeš otići na Confs.tech site i pronaći konferenciju koja tebi odgovara.

Trenutno je izlistano 181 svjetskih konferencija, vjerujemo da će ih biti i više.

Svaka je konferencija dobra

Za koju god konferenciju se odlučiš, koliko god mala ili velika bila – na svakoj ćeš

✔️ naučiti nešto novo

✔️ povezati se s ljudima koji imaju slične interese kao i ti,

✔️ a možda i pronađeš i buduće partnere za svoj projekt

Zato, započni s prijavama! :)

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.