Kako ti konferencije mogu pomoći u pronalasku prvoga posla u IT-u?

Događaji 10. svi. 2022


Pri kraju fakulteta, većina se studenata počinje pitati kako dobiti prvi posao. Neki od njih znaju otprilike što žele, dok drugi nisu sigurni što bi htjeli raditi niti gdje bi se mogli zaposliti.

U svakom slučaju, traženje prvog posla može biti stresno. Iako studentski poslovi nisu nužno uvertira za ostanak u toj tvrtki i nakon diplome, jako su dobra prilika za dobivanje dojma o tržištu rada i cjelokupnom poslovnom iskustvu. Osim toga, možda se želiš baviti nečim potpuno drugačijim.

Studenti tehničkih usmjerenja i IT struke vjerojatno znaju da je hrvatska tech scena u usponu pa žele pobliže upoznati najpoznatije tvrtke i ono čime se bave. S druge strane, postoji cijeli niz tvrtki van tech sektora, a i unutar njega, koji trebaju i radnu snagu u području marketinga, prodaje, financija, održivosti i drugog.

Možda razmišljaš o tome da pokreneš neki svoj biznis, ali ne znaš kako početi. Možda želiš raditi nešto potpuno suprotno onome što si studirao, ali ne znaš kako se probiti u toj branši. Možda ti je cijeli poslovni svijet apsolutna nepoznanica i želiš ga bolje upoznati prije nego se otisneš na tržište rada.

U svakom od ovih slučajeva, odlazak na takve konferencije je dobra ideja. Kao ovogodišnji primjer možemo uzeti LEAP Summit. Ova besplatna i multidisciplinarna konferencija koja se uskoro održava u Zagrebu okupit će 60 govornika i više od 2000 posjetitelja na dvodnevnom druženju punom korisnog sadržaja namijenjenog  studentima i drugim mladima koji žele započeti svoje karijere. Donosimo ti nekoliko razloga zašto posjetiti konferencije i što na njima možeš očekivati.

Konferencije - stvaranje prilika za prvi posao?

Konferencije su odlične prilike da mladi na početku svoje karijere doznaju kako mogu iskoristiti znanje s fakulteta na tržištu rada. Studenti koji već znaju što žele raditi mogu se dodatno informirati o konkretnim prilikama na tržištu i radu određenih tvrtki. S druge strane, oni koji još nisu sigurni čime se sve mogu baviti mogu doznati više o trendovima na tržištu.

Ovo su specifični načini na koji ti konferencije mogu pomoći da nađeš prvi posao.

Stručna predavanja

Predavanja stručnjaka iz različitih područja koji su postigli značajne uspjehe u karijeri mogu ti pomoći da shvatiš kako se tvoja karijera u određenoj branši može razvijati.

Na primjer, predavači na ovogodišnjem LEAP Summitu dolaze iz nekih od najpoznatijih hrvatskih tvrtki, poput Microblinka, Lemaxa i Addiko Bank, koje pokrivaju široki spektar spomenutog.  S druge strane, cijeli niz pokretača startupova poput Alberta Gajšaka (CircuitMess), Ivana Božić (Ars Futura) i Mirele Sule (Global Woman Magazine) podijelit će svoje jedinstvene priče o samim počecima i razvoju svojih poduzeća. Nekada nas slušanje o nečijem iskustvu i poslovnom razvoju zna usmjeriti ili nas dodatno inspirirati u našim idejama i naumima.

Govornici na konferencijama često dolaze iz različitih industrija i bave se različitim poslovima unutar svojih tvrtki, što ti možda pomogne shvatiti koliko opcija imaš sa svojim specifičnim znanjem i vještinama. Ne treba ni spominjati koliko možeš naučiti na ovakvim predavanjima.

Umrežavanje

Konferencije su odlična prilika za povezivanje ne samo sa stručnjacima već i sa svojim vršnjacima koji su u sličnoj situaciji. Možda neki od njih već razvijaju neku poslovnu ideju i treba im netko baš poput tebe!

Osim druženja uživo, na konferencijama često možeš ostvariti kontakte i kasnije se s predavačima i sudionicima povezati na društvenim mrežama poput LinkedIna. Danas je takvo stvaranje poznanstava iznimno bitno kako bi mogao pratiti relevantne trendove na tržištu rada i u industrijama koje te zanimaju. LinkedIn ima sve veći značaj u razvoju karijere, stoga nije loše graditi svoj profil još u studentskim danima ili na početku karijere.

Na konferencijama tvrtke i njihovi predstavnici nerijetko i dijele informacije o zapošljavanju, tako da možeš čuti kakvi su uvjeti za studentsku praksu. Studentska praksa je ključ ulaska na tržište, a kroz konferencije dobivaš priliku aktivno ju potražiti, bez višenja na portalima za studentske poslove i slično. To ti može dodatno pomoći da izbrusiš svoje vještine ili da se dokažeš i nakon završetka fakulteta zaposliš!

Panel rasprave i debate

Osim predavanja, na konferencijama se često možeš pridružiti i panel raspravama i debatama.

Rasprave su odličan način da dublje zaroniš u neku temu koja te zanima i čuješ ponekad suprotstavljena mišljenja o njoj. Na raspravama je atmosfera u pravilu intimnija nego na predavanjima, što znači i da imaš priliku postaviti pitanja te dobiti konkretne odgovore na ono što te zanima.

Na panel raspravama često imaš priliku i čuti osobne stavove i savjete govornika, što te može inspirirati da pročitaš neku novu knjigu ili kreneš istraživati neko novo područje. Baš ta multidisciplinarnost ti poslije može puno koristiti.

Tako ćeš na LEAP Summitu moći sudjelovati u panel raspravama s posebnim gostima iz različitih industrija na tri pozornice s naglaskom na inovativnost, tehnologiju i održivost. Shvati to kao pravo vrijeme da produbiš svoje znanje, dok si već tamo. To će ti sigurno uštedjeti mnogo vremena, a informacije koje češ čut će ti vjerojatno koristiti za poslije.

LEAP Summit: konferencija namijenjena mladima

Konferencija na kojoj sigurno možeš mnogo naučiti o hrvatskom poslovnom tržištu i prilikama na istom je LEAP Summit.

Ova konferencija namijenjena mladim inovatorima, poduzetnicima i onima koji to žele postati ove se godine održava

🕗 12. i 13. svibnja

📍u Zagrebu, u prostoru Branimir Mingle Malla tj. CineStar Zagreb.

Kao i dosadašnjih godina, sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a ulaznice se mogu preuzeti putem Entrio platforme ovdje.

Generalni partner konferencije je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, a organizator Hrvatski ured za kreativnost i inovacije. Obje organizacije pozivaju studente, inovatore i leadere na dvodnevnu dozu edukacije i inspiracije te stvaranje novih prilika.

Vidimo li se?

Oznake

LEAP Summit

The LEAP Summit is an event with a mission to educate and inspire a future generation of innovators, entrepreneurs and leaders.It influenced more than 10.000 people from 40+ countries over the years

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.