Karijera kao nešto puno više od niza poslova - trendovi koji će obilježiti 2023. godinu

HR 3. sij. 2023

Prošli smo tjedan pisali koji nas tehnološki trendovi očekuju u 2023., no što će biti s radnom okolinom? Na što bi tvrtke trebale obratiti pozornost i što će nam biti važno u godini pred nama?

Ovim pitanjima bavimo se u nastavku teksta, zato nastavi s čitanjem.

Nakon pandemije koja je obilježila protekle 2 i pol godine, velika je promjena raspoloženja i svi osjećamo ogromno uzbuđenje što se stvari vraćaju u normalu. Više putujemo, viđamo se s prijateljima i obitelji i slobodno posjećujemo razne događaje koji se konačno više ne održavaju samo online.

Također, možemo se vratiti u ured, ali ne želimo. Zavoljeli smo rad na daljinu i jedini kompromis na koji pristajemo je hibridni model rada. Tu pozitivnu vibru možete osjetiti čak i online putem Zoom poziva. Međutim, drugu polovicu 2022. zasjenile su mračne i zabrinjavajuće vijesti o recesiji, krizi u svijetu i mogućem udaru na IT industriju. I dok velike tvrtke u Americi otpuštaju radnike, kod nas se čini da je sve u redu na površini, ali duboko u sebi osjećamo zabrinutost u zraku. 2023. godina može biti godina neizvjesnosti, ali i povratka usredotočenosti na osobni razvoj.

Što nas sve čeka u 2023?

Težak mamurluk

Prije nego što su stigle vijesti o krizi, hvalili smo se velikim plaćama i možda nekim nerealnim benefitima i uvjetima. Budžeti IT tvrtki za marketing, zapošljavanje i osobni razvoj nikad nisu bili veći, pa su poslodavci vrlo često ispunili naša nerealna očekivanja. Potreba za IT kadrom bila je na vrhuncu i zato bi vas već nakon završenog tečaja čekao posao kao npr. QA tester. Sve je to dovelo do dojma lagodnog načina života bez previše problema, „da je sve moguće“ i da cijeli svijet čeka samo nas.

Posebno je to izraženo kod mlađih generacija koje su prošle godine izašle na tržište rada, a sada ih je zahvatio ozbiljan val povratka u realnost da sve što stekneš moraš prvo i zaraditi. Zabava je gotova, a sada morate izdržati teški mamurluk. Pa ipak, nije sve tako crno. Nakon prvog vala lako ćemo se stabilizirati i naviknuti na novu realnost. Nije nam ovo prva kriza niti najveći tulum na kojem smo bili, pamtimo i gora vremena.

“Quiet quitting” i “quiet hiring”

Nakon pokreta The Great Resignation, u drugoj polovici 2022. dogodio se val nazvan „quiet quitting“. Trend u kojem zaposlenici nisu htjeli ulagati dodatni napor u izvršavanju svojih zadataka, već su radili samo onoliko koliko je bilo potrebno da zadrže posao. U takvoj atmosferi cijela organizacija gubi vještine i ambicije, a istovremeno se smanjuje broj zaposlenika. Snalažljivi HR menadžeri znat će kako ovu situaciju okrenuti u svoju korist, pa se tako rađa ideja o "quiet hiringu“ koje ćemo doživjeti 2023. Iz postojećih zaposlenika izvući će se maksimum, tako da će prostor koji nedostaje biti popunjen bez potrebe za zapošljavanjem novih ljudi.

Remote osnaživanje timova

Svi smo iskusili čari rada na daljinu i rada od kuće. Međutim, ono što će svaka tvrtka potvrditi jest da se radom od kuće izgubila povezanost između članova tima. Kako izgraditi empatiju unutar tim u uvjetima rada na daljinu? Kako oponašati ležerno čavrljanje u pauzi za ručak kada svi radimo od kuće?

Nada se pojavila s hibridnim načinom rada koji je donekle popravio situaciju, no kakva je budućnost? Od pojedinaca se očekuje da budu prepoznati kao „nositelji kulture“ jedne tvrtke. Riječ je o ljudima koji će svojim primjerom širiti vrijednosti u koje tvrtka vjeruje, brinuti o dobrobiti tima i organizacije te neprestano paziti da s članovima tima emocionalno sve bude u redu. Ova uloga možda neće biti formalizirana kao takva, ali će biti ključna za tvrtke i glavni zadatak HR-a bit će kako motivirati ljude da preuzmu tu ulogu.

Veliki izazovi za menadžere

U vrijeme kada su vođe suočene s vrlo teškim i nepredvidivim okolnostima, njihovo vođenje ljudi bit će teže nego ikad. Čak i onim iskusnim menadžerima koji će imati ambiciozne ciljeve s vrlo malo ljudskih resursa i kratkim rokovima, bit će potrebna pomoć. U vrijeme kada fleksibilnost radnog okruženja više nije dobrobit za zaposlenike nego potreba, bit će vrlo teško balansirati između očekivanja fleksibilnosti i potrebe za preuzimanjem odgovornosti. Pritisak dolazi s obje strane: očekuje se ispunjenje poslovnih ciljeva u uvjetima hibridnog rada i neizvjesne ekonomske situacije, dok zaposlenici istovremeno očekuju planiranje karijere, stalnu motivaciju i pronalaženje smisla i svrhe u onome što rade.

Organizacije koje to na vrijeme prepoznaju pružit će podršku svojim Engineering menadžerima i Team leaderima u vidu radionica i treninga o razvoju menadžerskih vještina ili čak angažiranja profesionalnog coacha koji će ih moći razumjeti i voditi kroz proces.

Burnout više nije novost

Burnout je riječ koju HR najviše spominje u 2022. Naučili smo da je burnout stvarno stanje i da se događa mnogo češće nego što smo znali i očekivali. Smanjenje izgaranja zaposlenika bit će naš najveći zadatak u 2023. Također, naučili smo da izgaranje nije posljedica loše ravnoteže između posla i privatnog života, već loše konfiguriranog radnog okruženja. Također, ravnoteža između poslovnog i privatnog života postaje zastarjela kao termin jer znamo da ne postoji posao i život, to je sve život i to smo svi mi, a ravnoteža mora biti u nama.

Izgradnja ugleda izvan tvrtke

U vrijeme kada čak i seniori počinju sumnjati u stabilnost svog zaposlenja, bit će od velike važnosti izgraditi svoj brend, koji nije nužno prezentiran unutar tvrtke. Uključivanje u teme od interesa, pisanje postova na LinkedInu, umrežavanje i posjećivanje događanja bit će svakodnevica 2023. Za introvertirane informatičare ovo će biti najveći izlazak iz zone udobnosti, no ujedno i najbolja promjena koja se nekome može dogoditi. To će zahtijevati put introspekcije i pitanja poput: što mi je stvarno važno na poslu, što želim promijeniti na sebi, što želim raditi i kako? Naš odjeljak "Rad sa svrhom" na profilu svake tvrtke bit će ključan na tom putu.

Napredak u karijeri

Plan napredovanja i pristup prilikama za učenje i osobni razvoj postat će sastavni dio plana karijere svakog programera. Iako smo do sada o tome govorili samo kao o stvarima koje je lijepo imati, sada to jest obveza svake IT tvrtke. Karijera neće biti niz poslova i titula u životopisu osobe, ona sada ima cilj i željeni put do tog cilja. Neće nas više suditi na temelju prethodnog iskustva ili prema opisu na LinkedIn profilu.

Vještine koje smo svladali, kolege kojima smo bili mentori, izazovi koje smo prošli i sve što smo postali nisu nešto što će regruteri naučiti iz našeg životopisa. Mnogo važnija od toga bit će procjena koliko se kandidat može snaći u određenoj ulozi.

Nezahvalno je prognozirati, pogotovo nakon svega što se dogodilo u 2022. Vidjet ćemo jesmo li bili u pravu, ali jedno je sigurno - čeka nas vrlo uzbudljiva i neizvjesna godina. Sigurno ćemo izaći iz toga još jači, a takvim predviđamo i tržište rada u IT sektoru.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.