Kakve tech konferencije žele developeri?

6. ruj. 2022

Što developeri žele? Pitanje je to od milijun dolara na koje nije lako dati jednostavan odgovor. Ipak, developeri često žele priliku za učenje i razvoj.

Zbog toga traže različite načine na koje to mogu ostvariti. Na tech konferencijama mogu se susresti s drugim ljudima iz struke te sudjelovati na korisnim predavanjima. Pitanje je, stoga, sljedeće: što developeri žele (i očekuju) od tech konferencija?

Konferencije, summiti, meet-upovi, simpoziji, masterclassovi – što globalni, što lokalni – danas su praktički potpuno samostalni sektor, s vlastitim kalendarom, pravilima i tematskim izborima. Ponekad je doista teško izabrati što nam se najbolje uklapa u vlastitu viziju profesionalnog razvoja. Naravno, svatko ima svoje kriterije, ali čini se da se developeri ipak slažu oko nekih.

Što kažu sami developeri?

Developeri su raznolika skupina i svatko od njih će od konferencije htjeti nešto drugo. U razgovoru s nekima od njih doznali smo kako im je uvijek bitno da na predavanjima i radionicama čuju nešto novo o tehnologijama koje im nisu toliko poznate.

„Najvažnije mi je da su mi teme zanimljive, a to su one o kojima znam nešto, ali ih nisam imao prilike isprobati pa čak i nešto što mi je totalno nepoznato“, saznajemo od jednog developera na poziciji Android Team Leada.

Dodaje i kako je osim zanimljivih tema bitan i način na koji predavači pristupaju prezentacijama.

“Volim kad je tema prezentirana na zanimljiv način, najčešće kroz svoje iskustvo, dok su mi prezentatori koji samo pokazuju kôd – ili programiraju uživo – manje zanimljivi jer takvim prezentacijama nije mjesto na konferenciji. To bi eventualno trebao biti članak na Mediumu.“

S time se slaže i drugi developer (iOS Team Lead) s kojim smo razgovarali o ovoj temi.

„Kod tech konferencije mi je važno saznati neke novosti o tehnologijama s kojima radim ili s kojima bih se želio u budućnosti susresti. Želim vidjeti neke zanimljive stvari koje drugi ljudi rade u tim tehnologijama. Bilo bi mi korisno saznati čime se točno bave kompanije koje rješavaju takve probleme i možda u razgovoru pronaći neku novu perspektivu za rješavanje vlastitih problema.“
„Idealna konferencija ima zanimljive teme za većinu ljudi, s time da bi barem neke od tema trebale biti 'deep dive' u neku od tehnologija s ne samo pokrivanje osnova, uz zanimljive predavače koji te teme mogu približiti ljudima s različitim levelima znanja“ - zaključuje naš iOS dev.

Osim kombinacije deep divea u zanimljiva područja s dobrim predavačima, kao druga bitna stavka pokazalo se dijeljenje iskustava iz različitih tvrtki. Naime, developeri najčešće komuniciraju s internim timovima, a ponekad bi voljeli doznati kakav pristup sličnim izazovima imaju timovi iz drugih tvrtki.

Naš treći sugovornik, developer s višegodišnjim iskustvom zaposlen na vodećoj engineering poziciji kaže:

„Ako imam pitanja nakon predavanja, želim imati pristup predavačima tijekom konferencije da možemo popričati i o drugim stvarima koje nisu usko vezane za temu predavanja.“

Manja konferencija, deep diveovi i druženje

Da sumiramo, developeri žele konferencije koje nude sljedeće:

  • zanimljive i njima relevantne teme - o tehnologijama koje poznaju i ne poznaju
  • predavanja kroz vlastito iskustvo
  • predavače koji će znati angažirati publiku, a ne samo pokazivati kod
  • priliku za razgovor s predavačima i kolegama.

To je upravo ono što Superology, zagrebačka produktna tech kompanija, želi postići konferencijom SuperMinds. Cilj ove specijalizirane boutique konferencije upravo je fokus na kvaliteti prenošenja sadržaja i interakciji među polaznicima, stoga će ih biti oko 400-tinjak.

Ove se godine SuperMinds održava 14. i 15. rujna pod krilaticom Mind The App i posvećena je mobile developmentu. Uz čitav niz atraktivnih imena koji rade na inovativnim alatima, tehnologijama i proizvodima za iOS i Android – od Paula Hudsona i Mattta, preko Elize Camber, Garricka Toubassija i Christine Lee, do Ivane Lubar i Adisa Mustedanagića – SuperMinds okuplja stručnjake koji će razmjenjivati znanja, rješavati zajedničke izazove, te se upustiti u obostranu interakciju s članovima lokalne i globalne tech zajednice.

Ono što valja istaknuti kod SuperMindsa su manje, specijalizirane radionice u sklopu konferencije kao mjesto i vrijeme za rad s novim tehnologijama.

Oni koji žele prodrijeti još dublje u materiju u sklopu SuperMindsa mogu pohađati dva masterclassa. Prvi, posvećen conversational appovima, će 14. rujna održati Eliza Camber, Android developerka specijalizirana za voice design. Drugi masterclass će 15. rujna održati Mattt, developer s više od deset godina iskustva u Appleovom ekosustavu.

Ne propustite priliku s kolegama iz industrije razmijeniti iskustva i produbiti svoje znanje o mobile developmentu ovog rujna. Ulaznice nabavite ovdje.

Superology

A tech company that boosts the sports betting experience.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.