Kako zaposliti remote developere remotely?

Savjeti 15. velj. 2022

Pandemija je pokazala da ćemo i u budućnosti sve više raditi remote. To se posebno odnosi na profesije i poslove u IT i tech sektoru jer se takvi poslovi bez problema mogu raditi s bilo koje lokacije. Štoviše, u IT svijetu će hibridni model rada uskoro postati nova normalnost, te će se dio radnog vremena svakako raditi remote.

Proces zapošljavanja developera je osjetljiv i tvrtke ulažu puno vremena i resursa da nađu adekvatne kandidate za svoje otvorene pozicije. S prelaskom na remote i hibridne načine rada promijenio se i proces zapošljavanja koji sada može biti potpuno virtualan.

U ovom članku ti donosimo vodič za remote zapošljavanje. Saznaj gdje pronaći kandidate za remote developerske pozicije, kako osigurati da su dobar fit za tvoju kompaniju, koje vještine tražiti - i naposljetku, kako osigurati da proces zapošljavanja teče glatko.

Gdje tražiti remote developere

Odakle krenuti sa zapošljavanjem remote developera?

Krećeš sa svojom stranicom karijera na kojoj izlistavaš ponudu poslova i njihov detaljan opis, a zatim te oglase promovirate na različitim mjestima.

Idemo redom: kako doći do kvalitetnih kandidata za remote developerske pozicije?

Preporuke

Istraživanja pokazuju da su preporuke postojećih zaposlenika najbolji izvor prijava za posao. Ukoliko već zapošljavate developere, bilo bi korisno uključiti ih u program preporuka i novčano nagraditi one čiji se prijatelj ili kontakt pridruži tvrtki.

Kandidati koje dobijete preko preporuka će se lakše uklopiti u kulturu kompanije jer već poznaju nekog od vaših zaposlenika. Također, vjerojatnije je da će kandidat biti vjerodostojan u svojim vještinama.

Na ovaj način također štediš vrijeme i novac koje bi tvrtka potrošila na traženje remote kandidata.

Lokalni tech community

Naravno, svari ne teku uvijek glatko. Na tržištu rada ima više otvorenih pozicija nego kandidata, a tvoja tvrtka vjerojatno nije izuzetak. Stoga nećeš uvijek naći najbolje kandidate za posao među preporukama svojih developera ili drugih zaposlenika.

Ako želiš zaposliti nekoga iz Hrvatske, vrijeme je da se okreneš našem domaćem tech communityu. Objavi oglase za developerske pozicije na Jobertyu - na taj način kandidati u svega nekoliko klikova mogu vidjeti i kako tvoju tvrtku ocijenjuju drugi developeri koji rade tamo.

Probaj poslove objaviti i u relevantnim Facebook grupama poput Developers Hrvatska i IT Jobs Croatia.

Naravno, oglas za posao valjalo bi objaviti i na LinkedInu. Osim toga, LinkedIn premium licenca omogućava vam i da headhuntaš pasivne kandidate na LinkedInu, što je često i više nego potrebno.

Što uvrstiti u oglas za posao

Nemoj zanemarivati opis oglasa za posao! Imaj na umu da je to tekst kojim ćete developere ili zainteresirati ili odbiti. To je, drugim riječima, tvoj marketing copy!

Oglas za posao je izuzetno bitna stavka koju mnogi HRovci zanemaruju. Danas se kandidate na tržištu rada bombardira oglasima, no oni često ne pružaju dovoljno informacija o samom poslu ili su pak puni floskula koje developerima nisu najdraže.

Ovo su stavke koje je bitno uvrstiti u oglas za posao remote developera.

Detaljan opis radnih zadataka

Za remote poslove developera je izuzetno bitna transparentnost i komunikacija; prema tome, započni oglas za posao - i odnos s vašim budućim zaposlenikom - iskrenim opisom radnih zadataka.

Pokušajte radne zadatke podijeliti na day-to-day i long-term. Na taj način će developeri moći procijeniti kako će im izgledati svakodnevnica, ali i kako bi dugoročno mogli napredovati.

Raspon plaće

Plaća bi se u oglasima za remote poslove trebala prikazivati u rasponu, te valja naglasiti da konačna odluka o plaći ovisi o iskustvu developera. Raspon plaće je stavka koja se najčešće zanemaruje u oglasima za posao, međutim, to je i odličan filter.

Uvrštavanjem informacije o rasponu plaće ćeš postići sljedeće:

  • Filtrirat ćeš neozbiljne kandidate
  • Zainteresirat ćeš pasivne kandidate kojima je oglas zanimljiv, ali im se neda upuštati u razgovore s recruiterima samo da bi doznali koja je otprilike plaća za takvu poziciju
  • Postavit ćeš temelje za transparentnu suradnju s novim remote developerima.

Projekti

Developeri vole znati na čemu će potencijalno raditi. Na kraju krajeva, svi želimo raditi na nečemu što nam je zanimljivo.

Developeri vole učiti i napredovati, stoga je što detaljniji opis projekta - s linkovima na relevantne stranice - bitan ukoliko ga možeš pružiti.

Benefiti i kultura tvrtke

Remote benefiti, ukoliko ih vaša tvrtka pruža, su nešto što svakako moraš uvrstiti u oglas za posao. Imate li mjesečni budžet za radnu opremu ili sportove? Imate kolektivne popuste za zaposlenike na Steamu ili sličnim gaming platformama? Slobodno to uključi u oglas.

Također, bitno je budućim remote developerima približiti kulturu tvrtke. Navedi nalazite li se ponekad na team buildingu ili piću poslije posla, organiziraju li se među zaposlenicima gaming sessioni ili slično. Daj kandidatima uvid u to kako bi se mogli uklopiti i kako ćete ih podržati u remote radu.

Što izbjegavati

Ono na što su developeri i drugi tech stručnjaci alergični jest pretjerivanje u entuzijazmu u oglasima. Riječi poput ninja i superstar - zaboravi! Također, nemoj koristiti previše emojija ili upotrebljavati metode marketinškog copya - to je nešto što developerima provjereno ne sjeda.

Jednostavno, probaj se koristiti svakodnevnim riječnikom i nemojte se previše truditi biti cool, pogotovo ako tražite seniore.

Vještine koje trebate tražiti kod remote developera

S remote developerima, kao i drugim zaposlenicima koji rade od kuće, treba uspostaviti odnos koji se temelji na povjerenju i pravovremenom izvršavanju zadataka. Dakle, remote developeri trebaju imati fleksibilnost u radu, ali svoje zadaće trebaju izvršavati na vrijeme.

Ovo su vještine koje trebate tražiti kod remote developera:

  • Tehnička sprema. Vjerojatno se podrazumijeva da kandidat mora posjedovati tehničke vještine koje njegova pozicija zahtjeva - dakle, određeni stupanj samostalnosti u radu u određenom programskom jeziku.
  • Rad u timu i sposobnost samostalnog rada. Remote developeri moraju imati i vještine rada u timu i sposobnost samostalnog rada, s tim da prednost ide u korist samostalnog rada.
  • Odgovornost. Ovo je ključna stavka i karakteristika remote developera. Da bi uspostavili dobar radni odnos s team leadom i drugim članovima tima, remote developeri moraju biti odgovorni i zadatke izvršavati na vrijeme - ili pravovremeno komunicirati kad to nije moguće.
  • Samoorganizacija. Fleksibilnost remote rada je odlična stvar - ako imaš samokontrolu i možeš se dobro organizirati. Bez sposobnosti samoorganizacije, remote kandidati neće biti dobar fit za poziciju.
  • Dobra komunikacija. Za posao remote developera, dobra komunikacija najčešće znači sposobnost izvršavanja taska na osnovu opisa taska i pisanih instrukcija. Drugim riječima, remote developer mora znati dobro razumjeti svoj zadatak, i znati komunicirati potencijalne nedoumice vezane uz isti.

Kako bi trebao izgledati proces zapošljavanja?

Remote proces zapošljavanja u pravilu bi trebao biti lakši od zapošljavanja uživo. Na kraju krajeva, ne tražiš kandidate da fizički dolaze u tvrtku i ne trošiš njihovo vrijeme.

Razgovori bi se trebali obavljati putem videa, a između toga treba održavati email prepisku.

Ove bi karakteristike trebao imati remote proces zapošljavanja developera u vašoj tvrtki.

Tehnički zadatak

Tehnički zadatak je osnova od koje krećeš. Ponekad se prakticira već u samom oglasu za posao, no neke tvrtke ne žele time odbiti kandidate te tehnički zadatak šalju u drugom krugu selekcijskog procesa.

Pazi da zadatak dobro pokaže tehničke vještine kandidata, ali i da im ne oduzme previše vremena. Ukoliko je potrebno više zadataka, oni bi trebali postajati kompleksniji kroz krugove selekcijskog procesa. Svakako se oko toga savjetuj s team leaderima iz tima u koji zapošljavate.

Upoznavanje s nadređenim

U trenutku kad je selekcijski proces odrađen i imaš svega nekoliko kandidata među kojima biraš budućeg zaposlenika, uključuje se team lead ili nadređeni. Bitno je i da kandidat dobije “ljudsku” dimenziju svog budućeg team leada, ali i da nadređeni procijeni kako bi se kandidat uklopio u tim.

Transparentnost, iskrenost i pravovremena responzivnost

Cjelokupni proces zapošljavanja treba biti brz. Moraš kandidatima za poziciju remote developera dati do znanja da su bitni vašoj tvrtki time što neće dugo čekati odgovor na mail ili poziv na video sastanak.

Također, drži se postavljenih rokova. Ako si rekla da ćete konačnu odluku donijeti do kraja tjedna, pobrinite se da tako i bude i da kandidati u petak znaju na čemu stoje.

Kvalitetan employer branding: put do kvalitetnijih kandidata

I ako primjenjuješ najbolje prakse u zapošljavanju remote developera, tvoj posao nije lak. Naprosto, situacija na tržištu rada je takva da se developerske pozicije teže popunjavaju.

Upravo zato je bitno graditi dugoročnu strategiju zapošljavanja koja se ogleda u employer brandingu. On omogućuje da kandidati raspoznaju tvoju tvrtku u moru drugih te da se na developerske pozicije javlja što više kandidata, čime gradiš svoj talent pool i osiguravaš da se zapošljavaju pravi ljudi.

Zato su neovisna iskustva zaposlenika vaše tvrtke na Jobertyu odličan kanal za privlačenje remote developera na vaše otvorene pozicije. Na Jobertyu možeš izgraditi EB profil svoje tvrtke te se budućim zaposlenicima obratiti na pravi način.Iskoristi ovaj employer branding kanal i pokaži remote kandidatima što mogu očekivati ukoliko se zaposle u vašoj tvrtki.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.