Kako raditi iOS development na produktu s preko 23 milijuna korisnika?

Razvoj proizvoda 29. stu. 2022

iOS developeri su u zadnje vrijeme sve traženija struka. To ne čudi s obzirom na to da se broj korisnika mobilnih uređaja povećava iz godine u godinu, čime raste i cjelokupna ponuda mobilnih aplikacija. Procjenjuje se da je tržište mobilnih aplikacija u 2022. godini “teško” oko 200 milijardi dolara.

Veći izbor poslova je dobra vijest za iOS developere. Međutim, projekti i poslodavci su raznoliki. U ovom članku vam predstavljamo perspektivu iOS developera koji rade u Sofascoreu, produktnoj tvrtki, na proizvodu s velikim brojem korisnika i s globalnim dosegom.

Zašto odabrati rad u produktnoj tvrtki?

Developeri nerijetko započinju svoj profesionalni put u development agencijama koje su uvijek u potražnji za dodatnom radnom snagom. Rad na raznolikim projektima i s različitim klijentima može biti zanimljiv, ali isto tako i stresan.

S druge strane, rad u produktnoj tvrtki podrazumijeva dublji fokus na jedan proizvod i njegov razvoj. Developeri dobivaju veći uvid u strategiju razvoja te mogu pratiti svoj utjecaj na razvoj aplikacije kroz dulji period.

“Rad na produktu omogućava nam ulazak u dubinu tehnologije u kojoj se radi. Fokus nam je na kvaliteti proizvoda kako bismo ga uspješno dugoročno održavali”- kaže nam Kristian Stjepan Vukušić, iOS Team Lead u Sofascoreu.
Dejan Vasko, Head of Mobile dodaje: ”Iako radimo cijelo vrijeme na jednom proizvodu, to je zapravo jedan veliki projekt s puno potprojekata. Drugim riječima, nije nimalo monotono, kao što bi netko iz agencije mogao zaključiti.”

Dejan nam je dao i konkretan primjer:

“Recimo, na jednom screen tabu unutar naše aplikacije dohvaćaju se podaci sa šest i više API end-pointova. Kako to sve arhitekturalno posložiti, dohvatiti podatke, obraditi, i sinkronizirano prikazati na ekranu? Ovakvi izazovni zadatci često aktiviraju sve nas iz Mobile tima u konstruktivnu raspravu gdje zajednički dolazimo do rješenja, ali i učimo jedni od drugih.”

Kristianov i Dejanov kolega Antun Novosel, Senior iOS developer, dodaje kako u produktnoj tvrtki

nema dogovora i pregovora s klijentima koji često imaju nerealna očekivanja o brzini i kvaliteti isporuke.”

Tako developeri mogu svoje vrijeme posvetiti core proizvodu svoje tvrtke i sami upravljati tempom rada kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi.

iOS development na projektu sa smislom i utjecajem

Svi mi od posla priželjkujemo dobre prihode, prilike za rast i razvoj te ugodnu radnu atmosferu. Međutim, onaj X faktor zbog kojeg smo motiviraniji raditi svoj posao je smislenost ili svrhovitost tog posla. Istraživanja pokazuju da nas rad sa svrhom motivira, što se očituje u 33% većoj produktivnosti.

Kao što smo ranije spomenuli, tržište mobilnih aplikacija je veliko, što znači da se može raditi na cijelom nizu različitih projekata. Na primjer, Sofascore je aplikacija za praćenje sportskih statistika i rezultata uživo. Ima li rad na sportskom produktu utjecaja na developere koji rade na njemu?

Kristian kaže kako mnogo sportova prati osobno.

“Zbog toga mi je stalo da aplikacija koju radimo bude što kvalitetnija – kako za mene, tako i za ostale korisnike”.

Antun, s druge strane, nije oduvijek bio fan sporta:

“S obzirom na to da me sport nije nikad posebno zanimao, mislim da mi je oduvijek nedostajao taj aspekt opće kulture. Kako sad imam tri sina, rad na sportskom produktu će mi vjerojatno dati veće šanse da im odgovorim na pitanja koja će mi postavljati vezano uz sport tijekom odrastanja.”

Osim toga, Sofascore aplikacija broji preko 23 milijuna mjesečno aktivnih korisnika – ima globalni doseg i ocjenu 4.9 na App Storeu. Što o tome misle Antun i Kristian?

“Budući da radimo na globalnom produktu, znam da postoji puno veći potencijal za razvoj i uspjeh”, kaže Kristian.

Antun kaže kako se u radu s globalnim proizvodom on i njegov tim susreću

“s internacionalnim zahtjevima i upoznajemo se s pravilima na koja ne bismo obraćali pažnju da radimo na lokalnom proizvodu.“

Osim toga, Antun kaže kako je ponosan što radi na proizvodu kojeg tako veliki broj korisnika prihvaća tako dobro, jer osjeća da je njegov rad cijenjen i ima utjecaja u cijelom svijetu.

Kako redizajn može pomoći pri razvoju proizvoda?

U Sofascoreu kažu kako kontinuirano nastoje unaprijediti svoj proizvod. Kako to izgleda?

“Unaprjeđivanje Sofascore aplikacije je konstantno balansiranje između starih i novih tehnologija. Pazimo da projekt ne zaostane u "vremenu" korištenjem novih tehnologija koje imaju smisla za projekt, ali isto tako ne skačemo na svaku novu tehnologiju koja je veliki rizik za održavanje ovakvog velikog projekta”, kaže Dejan.

Nedavno su u Sofascoreu predstavili novi logo, s kojim započinje proces kompletnog rebrandinga - a to obuhvaća i redizajn aplikacije. Ovime će poboljšati iskustvo korisnika kroz moderni interface, detaljne ali i lako razumljive grafičke prikaze, te nove funkcionalnosti.

Antun i Kristian kažu kako ih u njihovom radu motivira to što je u cijeloj tvrtki fokus na kvaliteti.

“U razvoju proizvoda je najveći fokus da se zadatci naprave kvalitetno, tako da nam najviše vremena odlazi na code review” – kaže Kristian.

Iako je već godinu dana u tvrtki, Antun dosta vremena provodi i na upoznavanje novih dijelova aplikacije s obzirom na to da broji veliki broj funkcionalnosti.

Rad na redizajnu im je omogućio da se bolje upoznaju s aplikacijom.

“Izvana se može činiti kao kozmetika, ali kroz rad na redizajnu upoznajemo se s postojećim dijelovima aplikacije na dubljoj razini u odnosu na to kad na nekom dijelu samo trebamo dodati novu funkcionalnost”, kaže Antun.

Petak 10% ili prilika za učenje i osobni razvoj

Mogućnost učenja, razvoja vještina i usvajanja novih je nešto što je svima, pa i developerima, bitno na poslu. Statistike pokazuju kako čak 68% svih zaposlenika smatra kako su učenje i profesionalni razvoj najbitnije politike tvrtke.

S obzirom na to da u Sofascoreu promiču učenje i razvoj, developeri petkom mogu raditi na stvarima koje nisu dio sprinta, a zanimaju ih. Takozvani Petak 10% znači da zaposlenici četiri sata tjedno mogu iskoristiti za istraživanje i razvoj novih stručnih područja koji su povezani s poslovanjem Sofascorea, kao i poboljšanje postojećih stručnih kompetencija.

Kako bi rasli i razvijali se, potrebna nam je i podrška okoline te mogućnost da slobodno izrazimo svoje mišljenje.

Kristian kaže: “Kao prvo, imamo jako dobre Product Ownere koji nam olakšavaju veliki dio posla. Drugo, super je što svatko može izraziti svoje ideje ili mišljenja koje često uzimamo u obzir kako bismo napravili što kvalitetniji proizvod, pogotovo u ranim fazama razvoja.”

Prilika za rad na proizvodu s globalnim dosegom

Kristian i Antun su u potrazi za novim kolegama! Trenutno njihov iOS tim u Sofascoreu čini sedam kolega, a traže dodatno pojačanje – na pozicijama iOS developera i iOS Team Leada.

Kao što već znaš, u Sofascoreu imaš mogućnost raditi na sportskoj aplikaciji s preko 23 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Uz individualne razvojne planove i posvećivanje 10% radnog vremena učenju i razvoju, možeš direktno vidjeti kako tvoj rad dugoročno poboljšava proizvod, a imaš i priliku izraziti svoje ideje u timu punom podrške te kontinuirano razvijati sposobnosti.

Tehnologije koje tim koristi su Swift i Objective-C, a frameworkovi su SnapKit, Core Data, Alamofire, Firebase i SwiftLint. Osim toga, na Jobertyu možeš vidjeti kako trenutni zaposlenici Sofascorea ocjenjuju svoju tvrtku u aspektima kulture i tima, proizvoda i tehnologije, plaće, i drugo.

Ako ti zvuči dobro, pregledaj opis posla za iOS Team Leada i iOS developera te se prijavi. Sretno!

Oznake

Sofascore

Sofascore is an app driven by passion and love for sports. It provides live scores and stats across 23 sports to 23 million monthly active users.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.