Kako postati System Engineer?

Engineering 1. stu. 2022

System Engineer ili sistem inženjer odgovoran je za razvoj, implementaciju i održavanje IT sustava. Kako takvi sustavi postaju sve složeniji i sve veći broj organizacija razvija sve složenije sustave, uloga sistem inženjera postaje sve važnija.

U nastavku teksta detaljnije ćemo se pozabaviti time što sve uključuje i koje kvalifikacije zahtijeva. Kao uvod u priču radi boljeg razumijevanja, važno je istaknuti da sistem inženjeri razvijaju i nadziru sve aspekte složenog sustava kako bi riješili problem – od razvoja do proizvodnje i upravljanja, preko krajnjeg proizvoda ili rješenja, do osiguravanja da je svaki dio ispravno dizajniran. Ponekad to znači osmišljavanje novih rješenja od nule.

Ovi sustavi mogu uključivati ​​različite komponente – od ljudi, proizvoda/usluga, procesa itd. ili kombinaciju nekih od njih, ovisno o poslovanju ili klijentu. Kako je potrebno osigurati rješenje određenog problema, istražiti rješenja i kroz izgradnju sustava zadovoljiti potrebe naručitelja, sistem inženjer komunicira sa svim stranama uključenim u implementaciju i korištenje sustava.

Danas su sistem inženjeri prisutni u gotovo svakoj većoj industriji, od razvoja softvera do transporta, telekomunikacija ili zdravstvenog sektora, pa ako ste ciljno orijentirani i sustavno pristupate rješavanju problema, bit će korisno upoznati se s ovom sve traženijom ulogom. Možda je ona sljedeći korak u tvojoj karijeri. U nastavku donosimo što sve podrazumijeva, koje obveze nosi i koje vještine zahtijeva.

Što je posao inženjera sustava?

Softver inženjeri prvenstveno definiraju potrebe korisnika ili zainteresiranih strana za razvoj informacijskih i računalnih sustava, a zatim koriste svoje tehničko znanje kako bi ih dizajnirali, instalirali i razvili te kako bi ispunili ista ta očekivanja.

Kao vrlo slikovit primjer, stranica Online Engineering Program navodi da kad bi inženjering bio orkestar, inženjeri sustava bili bi dirigenti, kontrolirajući dijelove i cjelinu kako bi svaka izvedba bila uspješna. A sistem inženjeri vode tim programera koji instaliraju i konfiguriraju nove sustave, obučavaju ih o sigurnosti podataka, procesima rješavanja problema i očekivanjima izvještavanja kako bi se osigurala odgovarajuća podrška klijentima i korisnicima i kako bi krajnji sustav bio što učinkovitiji. Istovremeno koordiniraju komunikaciju među svim uključenim timovima.

Kao što vidimo - inženjeri sustava proći će kroz svaku fazu procesa, od početnog plana do validacije i implementacije, te će se usredotočiti na izvedbu, testiranje, planiranje i proračune. Inženjeri sustava također određuju hardver neophodan za podršku softvera i računalnih funkcija organizacije.

Promatrajući tako njihovu ulogu, možemo izdvojiti dvije ključne komponente u njihovom radu: tehnički aspekt - koji bi uključivao tehnička pitanja i rješenja, uključujući integraciju, te menadžerski aspekt - kao organiziranje i koordinacija rada, tima i tehničkog aspekta.

Uloga i odgovornosti sistem inženjera

Točna uloga i odgovornost sistem inženjera ovisi o samom zadatku, njegovom opsegu i složenosti, kao i o stupnju razvoja.

Na primjer, ako rade na novom projektu, analizirat će kako će korisnici komunicirati sa sustavom i koje im tehnologije mogu pomoći u postizanju njihovih ciljeva. Oni također razvijaju smjernice za instaliranje i ažuriranje sustava.

U fazi testiranja provjeravaju može li sustav izdržati određena opterećenja, a kada je potpuno operativan, pružaju podršku za održavanje sustava i prilagođavaju infrastrukturu potrebama klijenta u daljnjem razvoju, analizirajući učinkovitost, performanse i sl.

Svakodnevni zadaci sistem inženjera razlikuju se ovisno o industriji i tvrtki, a portal Coursera sažima neke od zajedničkih aspekata za sve, ističući sljedeće kao najčešće odgovornosti:

 • Dizajn i implementacija sustava i alata
 • Rješavanje problema sa sustavima i mrežama tvrtke
 • Automatizacija zadataka za proizvodna okruženja
 • Instalacija novog hardvera i softvera
 • Izvođenje nadogradnje sustava
 • Upravljanje sigurnosnom kopijom i oporavkom
 • Monitoring i planiranje kapaciteta za servere
 • Upravljanje verzijama
 • Razvoj sigurnosnih standarda sustava
 • Procjena resursa za zadovoljenje organizacijskih potreba
 • Nadgledanje osoblja službe za pomoć

Karijera sistem inženjera

Kako se dolazi do pozicije sistem inženjera? Najčešće je nepotrebno da sistem inženjeri koji traže pozicije na početnim levelima imaju specifično iskustvo prije nego što se prijave.

U mnogim slučajevima sistem inženjeri ulaze u posao pod nadzorom obučenih sistem inženjera i tako uče funkcije i zahtjeve posla. Neovisnost tijekom projekata javlja se kako se učenje s vremenom svladava.

Mnogi sistem inženjeri u svom životopisu imaju iskustvo na pozicijama kao što su sistem administrator, mrežni administrator ili softver inženjer. Vještine i iskustvo stečeno na ovim poslovima mogu biti izvrstan uvod u ulogu sistem inženjera.

Kada je riječ o obrazovanju, sistem inženjeri obično imaju diplomu prvostupnika računalnih znanosti ili softverskog inženjerstva, a zatim stječu dodatne certifikate, obavljaju stažiranje i razvijaju interes za to područje. Poželjno je znanje i iskustvo rada u cloudu (posebno AWS), iskustvo s virtualizacijom (npr. VMware, Virtual Box), radom s mrežama (npr. TCP/IP). Većina sistem inženjera ima druge relevantne diplome, a neki se odluče dodatno specijalizirati u ovom specifičnom području kroz magistarski studij, ovisno o industriji u kojoj rade.

Vještine i kvalifikacije inženjera sustava

Dobar kandidat za sistem inženjera svakako će zahtijevati određene preduvjete u pogledu vještina i kvalifikacija kako bi bio učinkovit na ovoj poziciji, no uz formalno obrazovanje i tehničko znanje potrebna je i visoka razina tzv. mekih vještina.

Iznad svega, kandidatima je potrebna kreativnost kako bi zamislili inovativna, učinkovita nova rješenja i dizajne. Kao i drugi, logika i rasuđivanje ističu se pri rješavanju teških problema. Moraju biti orijentirani na rješavanje problema, kao i sposobnost upravljanja s više problema u isto vrijeme. Račun, trigonometrija i druge napredne matematičke vještine obično se koriste u analizi i dizajnu.

Kako sistem inženjeri moraju surađivati ​​s kolegama inženjerima i programerima, s krajnjim korisnicima i raznim dionicima, učinkovita komunikacija i sposobnost izražavanja su ključni. Na primjer, inženjeri sustava trebali bi imati sposobnost predstaviti složene tehničke koncepte na razumljiv način onima bez tehničkog znanja.

Ova će uloga zahtijevati i sposobnost predviđanja ishoda i rješavanja problema, kao i uvid u detalje i razumijevanje "velike slike" da biste vidjeli sustav od dizajna do razvoja. Popis takvih vještina uključuje analitičke i organizacijske vještine te upravljanje vremenom.

Tehničke vještine inženjera sustava, s druge strane, sigurno će ovisiti o industriji, ali dobro poznavanje softverskog inženjerstva uvijek je dobra prednost. Gotovo svi inženjeri sustava imat će koristi od vještina upravljanja projektima dok koordiniraju i komuniciraju sa svim ključnim dionicima - od uprave, kupaca, dobavljača i programera u procesu razvoja sustava.

Osim programiranja i znanja o razvoju softvera, visoko će se cijeniti i ove tehničke vještine: arhitektura podataka, cloud computing, skriptiranje, security u IT-u, upravljanje rizikom.

Koji je tvoj sljedeći korak?

Dobri sistem inženjeri, kao što smo vidjeli, strateški pristupaju razvoju i lansiranju novih računalnih sustava kako bi identificirali najbolja rješenja za potrebe klijenta, u skladu s raspoloživim resursima. Uspješan sistem inženjer dobar je komunikator i poznaje složene tehničke koncepte.

Kvalificirani inženjeri sustava traženi su diljem svijeta. Mnoge tvrtke ih trebaju, a nema dovoljno kandidata osposobljenih za tu ulogu. Ovo je također jedna od bolje plaćenih pozicija - prema Glassdooru, sistem inženjeri u SAD-u zarađuju u prosjeku 110.293 dolara godišnje.

Je li te prethodno napisano zainteresiralo za ovu poziciju? Podijeli svoja razmišljanja s nama ili potraži iskustva drugih koji rade na ovoj poziciji u Joberty zajednici. Joberty vam također donosi otvorene pozicije za ovu ulogu koje su trenutno aktivne.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.