Kako postati iOS Developer: Vodič

Savjeti 7. pro. 2021

Želiš započeti karijeru kao iOS developer, ali ne znaš odakle početi? Bilo da si potpuni početnik ili planiraš krenuti u ovo područje, ovaj vodič će ti dati osnovne informacije o tome odakle početi i resurse o tome kako postati iOS programer.
U ovom vodiču naučit ćeš:

  1. Što moraš savladati da bi postao iOS developer
  2. Gdje možeš naučiti
  3. Nekoliko praktičnih savjeta za učenje

Ako još uvijek razmišljaš o tome želiš li biti iOS developer, evo nekoliko činjenica koje bi ti mogle pomoći da doneseš odluku.

Prema istraživanju StackOverflowa iz 2020. godine na više od 65.000 programera diljem svijeta, Swift i Objective-C visoko su rangirani (16. i 20. pozicija) na popisu najčešće korištenih programskih jezika, iako imaju usku svrhu – specifični su za iOS.
Swift također zauzima visoko mjesto na ljestvici najpopularnijih programskih jezika, a kako konkurencije (još) nema, neće ga uskoro zamijeniti neki drugi programski jezik, što znači da se isplati uložiti vrijeme i naučiti ga.
Što se našeg tržišta tiče, u trenutku pisanja na Joberty stranici objavljeno je 5 iOS developera. Prosječna mjesečna plaća iOS developera u Hrvatskoj kreće se oko 1.300 eura.
Jesmo li te uvjerili? Onda nastavi čitati ⬇

Što moraš savladati da bi bio iOS developer?

Prije nego što nastavimo s tekstom – da, uvijek se ima nešto dodatno naučiti, svaka vještina je dobrodošla u IT svijetu, pa ćemo u ovom tekstu proći kroz ono što je apsolutno neophodno za izradu tvoje prve iOS aplikacije.

Moraš savladati:

  1. Swift
  2. SwiftUI
  3. Networking i obrada podataka
  4. Version Control

Swift

Swift je mlad jezik koji je razvio Apple 2014. Cijeli jezik je razvijen tako da bude jednostavan za pisanje i čitanje. Sintaksa je sažeta i ima dosta materijala za početnike. Ako odvojiš oko dva sata dnevno za učenje Swifta, osnove možeš savladati za dva do tri mjeseca.

Nice to haves: Jezik koji se prije pretežno koristio za razvoj iOS aplikacija prije Swifta je Objective-C. Iako je Swift razvijen da ga zamijeni, Objective-C se još uvijek koristi u nekim tvrtkama.

SwiftUI

SwiftUI je framework koji je razvio Apple u koji možemo pisati aplikacije za iOS, macOS, tvOS. SwiftUI je noviji framework dostupan od 2019. godine, prije kojeg je korišten framework UIKit. UIKit je još uvijek u upotrebi, iako je SwiftUI znatno lakši za korištenje - isti rezultati zahtijevaju znatno manje redaka koda. Osim što je lakši za korištenje, SwiftUI radi sa svim Apple platformama i jednostavno je smjer u kojem će se razvijati iOS development. Poznavanje UIKita je iznimno korisno, pogotovo ako tvrtka za koju se prijavljuješ još uvijek koristi taj framework, ali ako gledamo dugoročno, SwiftUI je ovdje dominantan.

Networking i obrada podataka

Prikupljanje podataka s poslužitelja i njihovo pretvaranje u informacije koje će biti vidljive u aplikaciji je nešto što moraš znati. Postoji puno načina na koje to možeš učiniti, ali neki od najosnovnijih je izvlačenje JSON-a s poslužitelja. Ova vrsta kodiranja ključna je za iOS programere.

Obrada podataka – najosnovnija stvar koju trebaš znati je pretvoriti podatke s poslužitelja pomoću network koda u informacije koje tvoja aplikacija može prikazati.

Version Control

Posljednji skill nije pisanje koda, ali se ipak tiče koda. Version control zahtijeva poznavanje Git-a, dovoljno da svoj kod možeš objaviti negdje javno, kao što je GitHub. Ako želiš raditi u timu kao iOS developer, moraš znati kako spremiti svoj kod kako bi drugi mogli pratiti promjene u njemu.

Nakon što svladaš ove skill-ove, spreman si za izradu svoje prve iOS aplikacije.

Nakon toga na tebi je da odlučiš kako ćeš unaprijediti svoje znanje i u kojem smjeru ćeš se razvijati kao iOS developer.

Nisi siguran odakle početi?

Evo nekoliko besplatnih izvora:

Apple tutoriali:

Teaching Code
SwitUI Tutorial

YouTube kanali:

CodeWithChris
Paul Hudson

Učenje kroz aplikaciju:

Swift Playgrounds

Nekoliko praktičnih savjeta za učenje:

  1. Nauči pronaći odgovore – možda zvuči jednostavno i logično, ali kada programiraš, najvažnije je znati pronaći odgovore i rješenja za svoje probleme. Ako znaš gdje i kako tražiti odgovore (na mjestima kao što su StackOverflow, relevantne zajednice i naravno Google), uštedjet ćeš puno vremena.
  2. Sve što naučiš primjeni odmah – kada počneš učiti jedan skill, kroz jedan tečaj/video/tutorial – usredotoči se na to i odmah aktivno primijeni sve što naučiš. Uvijek ćeš naići na zanimljiviji izvor informacija, ali zapamti – nije cilj steći što više teoretskog znanja, već na kraju uspjeti napraviti svoju iOS aplikaciju.
  3. Poveži se s drugima - IT zajednica u Hrvatskoj je sve veća. Za nešto više od mjesec dana Joberty zajednica okupila je preko 1200 IT stručnjaka i nastavlja rasti. Nemojte se bojati pitati kada vam nešto nije jasno, tražiti pomoć. Postoje zajednice koje su posebno osmišljene za početnike u IT-u, možda baš tu pronađete svog mentora ili prijatelja za učenje koji će vas motivirati kada zatrebate.

Dali smo ti savjete za početak, a na tebi je sada samo da počneš. Što čekaš? :)

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.