Kako postati Angular developer: Vodič

Vodič 11. sij. 2022

Želiš postati Angular developer, ali ne znaš sa sigurnošću što je sve potrebno za to? Bilo da prelaziš iz jedne sfere IT industrije u drugu, ili radiš prve korake u njoj, ovaj vodič će ti olakšati dolazak do cilja.

U tekstu ćemo obraditi sljedeće teme:

 • Što je Angular?
 • Koje sve vrste Angulara postoje?
 • Što sve radiš kao Angular developer?
 • Kako naučiti sve što je potrebno?

Za početak, ako je pozicija Angular developera samo jedan od pravaca u kojem želiš da ide tvoja IT karijera, evo osnovnih podataka koje bi trebao razmotriti:

Prema istraživanju StackOverflow-a iz svibnja 2021. godine, gdje su se kao podaci uzimala mišljenja preko 65.000 developera diljem svijeta, Angular je četvrti najpopularniji framework. Ispred njega su se našli React.js, jQuery i Express.

Što se samih pozicija tiče, na našoj stranici u trenutku pisanja teksta aktualno je 11 pozicija za Angular developere.

Ovako stoje stvari što se tiče brojki i trenutnog stanja na tržištu, a što zapravo podrazumijeva ovaj posao, što trebaš usavršiti i kako to napraviti - pročitaj u nastavku.

Što je Angular i koje sve vrste postoje?

Angular je open-source JavaScript framework. Angular koristi HTML sintaksu za jasno definiranje komponenti programa u kojem se radi. Postoje 3 vrste Angulara: Angular JS, Angular 2 i Angular 4.

Angular JS

AngularJS je open-source framework koji se bazira na JavaScript-u i koristi se za  izradu web aplikacija. Koristi HTML kao template za jezik. Širenjem opsega mogućnosti koje HTML kao programski jezik ima, AngularJS lakše razvija potrebne funkcije. Osnovna razlika se zapravo radi između Angular JS (koji koristi JavaScript) i dvije verzije Angulara (Angular 2 i Angular 4, koje koriste TypeScript).

Angular 2

Angular 2 je verzija koja dolazi nakon AngularJS. U pitanju je open-source frontend web platforma temeljena na TypeScript programskom jeziku.

Angular 4

Angular4 je najnovija verzija Angulara. Male su razlike između Angular 2 i Angular 4, s tim što su u noviju verziju ubačena određena unapređenja, koja nisu bila prisutna u prethodnoj verziji.

Angular developeri mogu biti web developeri, mobile app, kao i UX/UI developeri. Prije svega, oni se obično dijele na temelju verzije Angulara u kojoj žele raditi.
Ako se opredijeliš za Angular vrlo vjerojatno ćeš morati birati verziju u kojoj ćeš se usavršavati, zato smo ih i usporedili, kako bi ti olakšali izbor.

AngularJS vs Angular (2 i 4)

Arhitektura
AngularJS koristi model-view-controller, dok sam angular koristi komponente.

Jezik

AngularJS je napisan u JavaScript-u, dok je Angular napisan u TypeScript-u.

Performanse

Prvobitno, AngularJS je bio razvijen za frontend developere. Iako je od tada znatno napredovao što se dizajna tiče, ovaj framework ponekad nije sasvim dovoljan da ispuni sve potrebe frontend developera.

S druge strane, verzije Angular 2 i Angular 4 unaprijeđene su da pruže značajno bolje performanse, posebno kada je u pitanju brzina aplikacija.

Što točno radi Angular developer?

Angular developer razvija cross-platform aplikaciju koristeći Angular komponente, tehnologiju koja je namijenjena za razvoj single-page aplikacija.

Iako je Angular developerima fokus uglavnom na interaktivnim dijelovima web stranica i aplikacija – imaju potrebne vještine za napraviti u potpunosti funkcionalnu aplikaciju.

Ovo su neki od osnovnih zadataka na kojima radi Angular developer:

1. Razvija frontend aplikacije
Svaki Angular developer mora znati kako koristiti alate koji mu pomažu da razvije grafički UI u aplikaciji. Mora paziti da je UX stranice na visokoj razini i (kao i svi developeri) pazi da osnovne funkcionalnosti stranice rade kako treba.
Angular developer mora koordinirati svoj rad s grafičkim dizajnerom, a kako bi dobio integrirani proizvod, neophodna je suradnja s backend developerom.

2. Traži bugove i rješava ih
Opet, kao i svaki developer, jedan od zadataka Angular developera je da prati performanse aplikacije i nadgleda unit testove. Ukoliko naiđe na neke greške ili smetnje pri performansu, na njemu je da ih ispravi.

Koje vještine su ti potrebne da bi bio Angular developer?

Poznavanje JavaScript-a je neophodno svakom Angular developeru, kako bi razumio suštinu ovog frameworka. Osim toga, izrazito je važno poznavanje svih njegovih specifičnosti. Kao i kod svakog frameworka, to podrazumijeva praćenje redovnih updatea, radi održavanja znanja i vještina. Također, Angular developer treba znati i naredbe za TypeScript.

Tech stack koji jedan Angular developer treba imati:

 • JavaScript
 • TypeScript
 • RESTful API
 • JSON
 • HTML5
 • CLI
 • Git
 • CSS3
 • Electron, Cordova

Kako naučiti sve što je potrebno?

 1. Informiraj se na pravom mjestu: pronađi stručnjake iz željenog područja i redovno prati sadržaj koji kreiraju; tu ćeš najbolje čuti podatke “s terena” i naučiti što trebaš primijeniti.
 2. Isprobaj ono što naučiš: najbolji način za učenje za developera je bez sumnje primjena, zato, ukoliko pratiš određeni tutorial, gledaš videe, ili čitaš literaturu - sve naučeno primjeni (možeš i napraviti vlastiti projekt na kojem ćeš vježbati).
 3. Specijaliziraj se za jednu verziju frameworka: Angular ima 3 verzije, od kojih se svaka konstantno mijenja i unapređuje. Umjesto da pokušavaš pratiti sve promjene, fokusiraj se na rad u jednoj.
 4. Potraži podršku IT zajednice: činjenica da na Jobertyju čitaš tekst o Angular developerima ti već daje bodove. Biti u dodiru sa zajednicom koja se usko bavi IT industrijom, konstantno iznoseći aktualne podatke, nove materijale za učenje, kao i sve aktualne ponude, najbolji je način da svakodnevno budeš u toku.

Bilo da si početnik ili developer sa iskustvomnadamo se da sada imaš dobre smjernice da vidiš u kojem pravcu trebaš razvijati svoje vještine kako bi postao Angular developer. Sada, kada znaš otkud krenuti, sve je na tebi. Sretno! :)

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.