Kako odabrati low-code development platformu?

Kodiranje 10. sij. 2023

Low-code platforme automatiziraju korake u razvoju aplikacija, ubrzavaju cijeli proces i čine ga pristupačnijim korisnicima bez puno tehničkog znanja. Prema nekim podacima, low-code platforme mogu skratiti vrijeme razvoja za 50% do 90%, dok se predviđa da će 70% aplikacija do 2025. biti izrađeno korištenjem no-code ili low-code tehnologije.

Na tržištu postoji više od 300 dobavljača low-code platformi, pa se s porastom popularnosti postavlja pitanje kako odabrati odgovarajuću. O tome govorimo u nastavku.

Što je low-code development?

Low-code pristup razvoju znači da možeš kreirati aplikacije s vrlo malo kodiranja. Naime, ovaj pristup omogućuje korisnicima da i oni s minimalnim znanjem kodiranja (tzv. citizen developeri) mogu vrlo jednostavno kreirati aplikaciju putem grafičkog korisničkog sučelja, koristeći ugrađene drag-and-drop funkcije (povlačenjem i ispuštanjem različitih elemenata kao što su tekst, gumbi, ikone, slike, karte, video itd.).

Kako se digitalna transformacija ubrzava, tako rastu i očekivanja kupaca, kao i pritisak na razvojne timove da isporuče sofisticirane aplikacije u kratkim rokovima. Razvoj aplikacija s low-code platformama omogućuje prevladavanje ovog jaza jer razvojni timovi ne moraju graditi svako rješenje od nule. Umjesto toga, koriste unaprijed izgrađene komponente i module, ubrzavajući razvoj aplikacija uz daleko niže troškove od tradicionalnog programiranja. Vizualno modeliranje ili razvoj temeljen na modelu omogućuje vizualizaciju rada aplikacije, uz mogućnost pokretanja jednim klikom.

Pogledajmo koje sve prednosti ovo donosi.

Prednosti low-code platformi

Povećana produktivnost - Kako su drag-and-drop sučelja programerima omogućila jednostavno kreiranje aplikacija bez potrebe za pisanjem koda, vrijeme potrošeno na razvoj softvera je smanjeno, tako da se razvojni timovi mogu usredotočiti na hitnije zadatke i projekte. A to znači veću produktivnost. Većina alata za razvoj aplikacija s niskim kodom slijedi šablonu i projekt se pokreće s već testiranim uzorkom, što eliminira potrebu za testiranjem programske logike koja je obično potrebna tijekom razvoja aplikacije.

Demokratizacija u razvoju aplikacija - Funkcionalnost povlačenja i ispuštanja i intuitivna vizualizacija, omogućuju profesionalnim programerima povećanje produktivnosti, a građanskim programerima izradu svih vrsta aplikacija. Svaka platforma s niskim kodom ima specifične alate za planiranje, izgradnju, suradnju, integraciju i isporuku. Njihova jednostavna funkcija povlačenja i ispuštanja i niz šablona omogućuju građanskim programerima da izgrade potrebno i integriraju se s postojećim procesima.

Skalabilna okruženja - Low-code platforme zasnovane na oblaku pružaju fleksibilnost, kontinuiranu isporuku i skalabilnost u pogledu prilagodbe. Nove aplikacije se tako brzo razvijaju i implementiraju u skladu sa zahtjevima korisnika i poslovnim potrebama.

Korisničko iskustvo - Low-code platforme imaju pregršt ugrađenih stilova, šablona ekrana s izgledima, widgetima, logikom i šablonama korisničkog sučelja koji nude intuitivan korisnički interface. Osim toga, mogu se primijeniti i raditi na različitim uređajima – od tableta, stolnih računala i mobitela.

Upravljanje životnim ciklusom aplikacije - Ove platforme također podržavaju sve faze životnog ciklusa razvoja aplikacije s alatima za pojednostavljenje upravljanja projektima, upravljanja zahtjevima, kontrole verzija, testiranja, implementacije i više. Holističke platforme s niskim kodom uključuju i Agile razvojne prakse i DevOps alate.

Rizici

Uz brojne prednosti koje sa sobom nose, ipak je potrebno voditi računa o nekoliko važnih stvari pri odabiru low-code platforme.

Ponekad je kod njih sloboda izbora da napravite aplikaciju kakvu želite zapravo ograničena, jer je ograničen i broj funkcija koje se mogu koristiti u platformi s niskim kodom. Ako vam je, primjerice, potrebna nedostupna funkcionalnost, morate napisati određeni kod, a njegova integracija može biti vrlo skupa, čak i skuplja nego da se rješenje radi od nule. Stoga je važno upoznati se s ograničenjima prilagodbe prije nego što odaberete određenu low-code platformu.

Neke od njih ne pružaju istu razinu sigurnosti kao samostalne razvojne tehnologije. Low-code projekti stoga često jako ovise o dobavljačima platformi za automatizaciju i o tome kako mogu odgovoriti na moguće sigurnosne probleme koji se mogu pojaviti.

Međutim, čini se da najveća zabrinutost oko low-code platformi ipak dolazi od zaključavanja vendora (Vendor lock-in) tj. od ovisnosti o onoj koja se izabere. Neki, primjerice, neće dopustiti promjene u aplikaciji nakon što prestanete koristiti neke od alata. Određene platforme, međutim, pružaju čist i standardiziran kod koji može raditi i s drugim dobavljačima. Stoga je važno biti dobro informiran, jer to ovisi isključivo o dobavljaču. I ne zaboravite pročitati politiku dobavljača prije kupnje licence alata.

Što je još ključno za odabir?

Uzimajući u obzir gore navedene prednosti i rizike, još uvijek postoji nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u obzir pri odabiru platforme s niskim kodom - bilo da si profesionalni programer ili imaš malo znanja o programiranju.

Kao što se može vidjeti iz gore navedenog, svatko s idejom može koristiti low-code platforme za razvoj poslovanja, a platforma bi trebala biti opremljena alatima koji će vam pomoći da zadovoljite sve veću potražnju za softverskim rješenjima.

Svaka od njih je drugačija, pa bi bilo dobro da si postavite nekoliko pitanja prije nego odaberete onu odgovarajuću.

Na primjer, izrađuješ li aplikaciju za stolna računala (za Windows, Mac, Linux?), web-aplikaciju (za preglednike stolnih računala, tablete, telefone?) ili mobilnu aplikaciju (za iPhone, Android?). Nadalje, bi li možda koristio hibridnu web tehnologiju, koliki je budžet, trebaš li bazu podataka iz postojeće aplikacije, za koga je aplikacija (interne potrebe, korisnik, klijent), treba li podržavati komunikaciju s klijentima itd.?

Suradnja - uvijek je dobro da platforma ima ugrađene alate za suradnju u stvarnom vremenu između članova tima tijekom razvoja.

Integracija podataka - podaci su nova nafta, a organizacije imaju ogromne količine podataka u timovima. Provjerite ima li platforma koju odaberete mogućnost integracije s bilo kojim sustavom i izvorom podataka, bez ugrožavanja njihove sigurnosti.

Cloud podrška - low-code platforma trebala bi podržavati skalabilni razvoj aplikacija koje su izvorne u oblaku, s mogućnošću postavljanja na javne i privatne oblake.

Razvojna perspektiva dobavljača - Još jednom - važno je kojeg dobavljača odaberete, stoga se upoznajte s njihovom strateškom vizijom i odaberite onog koji ima jasan fokus na budućnost platforme, s pouzdanim partnerima za isporuku, obuku i zajednicu, i onaj koji će vam biti partner u razvoju.

Na tržištu su dostupne i free low code platforme poput Visual LANSA, Creator, Xpoda, Simplifier… Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, možeš prvo testirati i neku od njih.

Kao što vidimo, low-code platforme nude brži i učinkovitiji razvoj aplikacija, a tvrtke i pojedinci diljem svijeta počeli su ih obilno koristiti u digitalizaciji svog poslovanja i pružanju usluga. Na kraju, pri odabiru je važno znati da ne postoji jedinstveni low-code razvojni sustav, već to ovisi o proizvodu i svrsi za koju je namijenjen.

Jesi li već imao iskustva s low-code platformama? Ili želiš čuti osobna iskustva i saznati više o ovom pristupu i razvoju. Pokreni razgovor o tome i podijeli svoja razmišljanja i nedoumice s Joberty zajednicom ovdje.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.