Kako odabrati glazbenu playlistu za veću produktivnost?

27. ruj. 2022

Slušaš li glazbu dok radiš? Onda je ovaj članak baš za tebe.

S toliko toga što se događa oko nas - stalne obavijesti, novi zadaci, hitni pozivi, teško je ostati usredotočen na ono što radimo. Neka istraživanja međutim govore o tome da programeri koji slušaju glazbu dok kodiraju mogu zapravo imati prednost u odnosu na svoje kolege.

Studije o ovoj temi svakako su podijeljene, pa dok jedni ukazuju da slušanje glazbe tijekom rada može biti vrlo korisno za produktivnost i razvoj ideja, drugi ističu da glazba može biti smetnja dobrom radnom učinku. Slažu se u jednom – sve ovisi o situaciji, osobi, vrsti posla i drugim čimbenicima.

No, kako bismo se lakše pripremili za nadolazeću jesen i ovo hladno vrijeme, odlučili smo napisati tekst za one koje glazba čini produktivnijima. Koja glazba pomaže opuštanju i povećava produktivnost programera, uz neke od popularnih playlista, donosimo u nastavku.

Izbor glazbe

Pogledajmo prvo kako odabrati glazbu koja pomaže tvojoj koncentraciji i može te učiniti produktivnijim.

Glazba koja manje ometa - Brojni tekstovi i istraživanja slažu se da instrumentalna glazba bez riječi unosi mnogo manje ometanja u tijek misli. Također, sličan učinak ima i slušanje glazbe na stranom jeziku, tj. jeziku koji ne razumijete.

Glasnoća glazbe – razina glasnoće glazbe koju slušate dodatno će utjecati na vaš fokus. Čak i ako slušate nešto što vam ne pomaže da se potpuno koncentrirate, ali umjerenim intenzitetom ili u pozadini, to može povoljno utjecati na vaš fokus.

Glasna glazba mnogima će više odvlačiti pozornost nego pridonositi boljoj koncentraciji, iako umjerena do glasna glazba nekima dobro utječe na kreativnost.

Navike – Ako je netko navikao slušati glazbu dok radi, veća je vjerojatnost da će glazba imati pozitivan učinak na posao i obrnuto. Također, introvertiraniji ljudi često su skloniji tišini nego slušanju glazbe dok rade.

Pravilo pauze - Nekima od nas bit će produktivnije slušati glazbu tijekom pauze. Razmislite o zadacima na kojima radite i na temelju zadatka prosudite bi li bilo bolje da imate "prateću melodiju" ili bi vam više odgovarala tijekom pauze. A u pauzi zaboravite na sva "glazbena pravila" i iskoristite trenutak za potpuno opuštanje - slušajte glazbu koju volite, pojačanu koliko želite.

Pomoć tech "prijatelja" - Za pomoć oko toga koja je glazba najprikladnija dok radite, svakako postoji niz aplikacija koje će vam pomoći u tome, kao i niz web-mjesta koja nude popise za reprodukciju sastavljene posebno za promicanje boljeg fokusa i produktivnost. Takva je na primjer i Programmer’s music.

Glazba koja povećava produktivnost

Put do odgovarajuće playliste, kao što vidite, nije jednosmjeran i jedinstven, ali postoje određene vrste glazbe koje je bolje slušati dok radite, jer kako se pokazalo, imaju bolje efekte i imaju povoljniji učinak na rad. Pogledajmo kakva je to glazba i gdje pronaći popise za reprodukciju.

Klasična glazba

Vjerojatno ste pogodili da će se na ovom popisu naći djela poput Mozarta ili Chopina. Ako tražite mjesto za početak, mnogi forumi i tekstovi preporučuju Vivaldijeva brza "Četiri godišnja doba". Jedna od najčešće citiranih studija o glazbi i produktivnosti je "Mozartov efekt", koja kaže da slušanje Mozarta kratko vrijeme svaki dan može povećati "sposobnost apstraktnog zaključivanja". Za početak, možete pokušati s vrlo jednostavnom instrumentalnom klavirskom glazbom.

Zvukovi iz prirode

Glazba i melodije koje sadrže i simuliraju zvukove iz prirode poboljšavaju koncentraciju i kognitivne funkcije. Zvukovi poput žuborenja vode, kiše, šuštanja lišća djeluju umirujuće.
Ako niste od onih koji slušaju glazbu dok rade, a htjeli biste, možda je ova glazba najbolji način da se testirate. Pokušajte, na primjer, s ovakvim zvukom ili s malo više melodije uz zvukove oceana.

Ambijentalna glazba

Poput zvukova prirode, ambijentalna glazba djelovat će umirujuće na vaš um i pomoći vam da razbistrite i fokusirate svoje misli. Također, ako ste pod stresom, pomoći će vam da se opustite. Počnite s najjednostavnijim stvarima na YouTubeu.

Epska glazba

Glazba s epskim motivima djeluje umirujuće i inspirativno, pa kažu da može stvoriti efekt osjećaja da radite nešto vrlo važno, što također podiže produktivnost. Ako trebate dodatnu motivaciju ili inspiraciju, pokušajte s ovakvim popisom pjesama. Često su to pjesme iz nekih od popularnih filmova i serija koje su vam vjerojatno među najdražima, poput ove playliste.

Glazba iz filmova

Nekima možda i favorit kada je u pitanju produktivnost. Podsjeća na vrijeme kada ste opušteni i pomaže u fokusiranju. Pogledajte neke popise za reprodukciju poput ovog.

Glazba iz igara

Glazba iz videoigara može biti odličan izbor jer su skladbe osmišljene da poboljšaju iskustvo igranja, a donekle i natjecateljski, pobjednički duh. Tako ćete lakše svladati određeni zadatak.
Neki od playlista s ovom temom pomoći će vam da se opustite, a neki će vas potaknuti na akciju.

Pump Up pjesme

Znate kako se najbolji svjetski sportaši prije ključne utakmice vole ohrabriti dobrim zvukom? Zašto se i vi ne biste osnažili rješavanjem nekog kompliciranog zadatka ili slično? Sljedeći put kad se nađete u takvoj situaciji, isprobajte neku od pjesama s tzv. pump up popis, kao što je "We Will Rock You" (Queen).

Pjesme za dobar osjećaj

Svi mi imamo pjesmu od koje se osjećamo bolje, zar ne?

Tu su i neke univerzalne "feel good" pjesme koje čine mnoge playliste, jer što god da vas muči - kratak rok, kompliciran zadatak ili slično, ponekad je najjednostavniji lijek melodija koja će vas natjerati da zapjevate. Uostalom, glazba stimulira isti dio mozga kao i ukusna hrana i drugi fizički užici. Pretražite, postoji velik broj popisa za reprodukciju s temom za dobar osjećaj.

White noice

Za kraj ostavljamo playlistu za nešto neobičniji glazbeni ukus.
Možda niste sigurni što je bijela buka, ali sigurno ste imali prijatelja ili ste čuli prijatelja prijatelja kako svom djetetu pušta zvuk fena kako bi ga smirili ili lakše zaspali?

White noice ima sličan učinak na koncentraciju odraslih. Obično su to repetitivni zvukovi koji neutraliziraju druge zvukove iz okoline, poput tutnjave zrakoplova, perilice rublja, gužve na plaži, u trgovačkom centru ili slično. A za to ćete pronaći velik broj popisa za reprodukciju, od YouTubea do Spotifyja.

Kako i sami jednostavno volimo slušati glazbu dok radimo, isprobali smo nekoliko ovakvih playlista i moramo priznati da su neki zadaci bili stvarno lakši i brži za obavljanje.

Jeste li već ljubitelj neke od spomenutih melodija ili možda razmišljate dati priliku nečemu od spomenutog?

Imate li dodatnih prijedloga ili želite podijeliti svoj omiljeni? Podijelite svoje iskustvo ili popis pjesama i započnite raspravu o ovoj temi u Joberty zajednici.

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.