Figma ili Adobe XD - koji program odabrati?

Vodič 17. sij. 2023

Adobe XD i Figma dva su najistaknutija programa za dizajnere koji omogućuju stvaranje najrazličitijih dizajnova - atraktivnih i user friendly.

Godinama je Adobe XD bio standard za UI/UX dizajnere, međutim, Figma se nedavno pojavila kao pravi konkurent, prvenstveno zbog svog jedinstvenog fokusa na suradnju na projektima u stvarnom vremenu i pružanja korisnih alata za stvaranje vektorske grafike.

Odabir programa velika je stvar za dizajnere jer utječe na tijek rada, korisničko iskustvo i suradnju s kolegama i klijentima—to je najvažniji alat s kojim UX dizajneri rade. Oba programa o kojima govorimo u tekstu svakako su iznimno korisni, a u nastavku ćemo vas pobliže upoznati s njima kako biste što informiraniji odlučili pri odabiru.

Što je Figma?

Figma je alat za dizajn vektorskog interfacea i prototipa, zasnovana na oblaku, s desktop aplikacijom dostupnom za macOS i Windows.

Sistem zasnovan na pretraživaču omogućuje timovima bolju suradnju - iz jednog online interfacea, sve strane mogu vidjeti projekt i pisati bilješke. Ovo su neke od prednosti kojima se izdvaja:

Figma je jednostavna za upotrebu - Figmin interface je intuitivan,  lak za učenje i korištenje i ova jednostavnost je čini posebno atraktivnom dizajnerima, naročito početnicima. Osim toga, Figma stalno dodaje nove funkcije i poboljšava cjelokupno iskustvo.

Unaprijeđene mogućnosti za suradnju -  Možda i najveći adut Figme su njene funkcije za kolaboraciju u realnom vremenu koje olakšavaju dizajnerima suradnju i rad na projektima.

Kako se postiže ta viša razina suradnje?

Kako je Figma web-bazirana, datoteka dizajna zapravo je web poveznica, a svaki projekt je entitet s podacima o tome tko ima pristup projektu i kada je datoteka zadnji put ažurirana. Ovo omogućuje da više dizajnera radi na istoj datoteci u isto vrijeme - možete pratiti svoj pokazivač i ostavljati komentare/odgovore putem trenutne povratne informacije izravno u dizajnu. To znači da nema izvoza PDF-ova i povratnih informacija o konsolidaciji (za razliku od Adobe XD-a gdje dizajnirate na jednom mjestu, a dijelite na drugom, dok se promjene različitih dizajnera moraju spojiti ručno).

Povijest datoteka u Figmi pokazuje tko je što promijenio i omogućuje vam da se vratite na prethodnu verziju ako je potrebno. I baš kao i kod Google dokumenata, vi odlučujete s kim ćete dijeliti datoteke, tako da nema straha od "previše ljudi u sobi".

Funkcionalnost - Figma dizajnerima omogućuje dodavanje ispuna ili poteze i efekte u bilo kojem obliku koji odgovara dizajnu. Kako navodi na svojoj web stranici, Figma je izgrađena za budućnost weba, s jedinstvenim značajkama koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje.

Na primjer, tu je olovka - alat koji dizajnerima omogućuje crtanje u bilo kojem smjeru pomoću vektorske mreže. Nema potrebe za spajanjem s izvornom točkom putanje. Figma također zahtijeva manje ručnog mijenjanja veličine: gumbi mogu mijenjati veličinu sa svojim tekstom, a komponente automatskog rasporeda mogu se rastezati lijevo i desno, ili gore i dolje, za responzivni dizajn.

A Adobe XD?

Adobe XD je alat za dizajn zasnovan na vektorima, pretežno za dizajniranje korisničkih interfaceova (UI) za mobilne i web aplikacije. Koriste ga dizajneri gotovo svih razina iskustva.

Nekoliko je ključnih razloga zašto je Adobe XD prvi izbor za UI/UX dizajnere:

Bogat je funkcijama - Adobe XD ima mnogo ugrađenih funkcija koje pomažu UX dizajnerima da koriste boje i stilove koji stvaraju dojam kao da je stvarni pretraživač ili mobilna aplikacija. Funkcije prototipa kao što su automatska animacija, glasovno kreiranje prototipa, omogućavaju korisnicima da naprave potpuno funkcionalan prototip aplikacije - interaktivne prototipe za web-siteove, mobilne aplikacije, glasovne asistente i još mnogo toga.

Integracija - Adobe XD integrira se s drugim Adobe Creative Cloud alatima, a većina dizajnera koristi jedan ili više Adobe kreativnih alata. Možete uređivati ​​slike u Photoshopu, uvoziti grafike iz Illustratora i kombinirati sve u XD-u, a s istog računa imati pristup drugim Creative Cloud uslugama, kao što su Adobe Fonts ili Adobe Stock.

Redovita ažuriranja - Kao svestran UI/UX alat (od stvaranja vjerodostojnih prototipa do suradnje s unutarnjim i vanjskim dionicima i predaje projekata programerima), Adobe XD se neprestano ažurira novim funkcionalnostima i poboljšanjima kako bi išao u korak s potrebama modernog dizajnera.

Usporedba

I Adobe XD i Figma, vidjeli smo, nude alate za dizajn, izradu prototipa i suradnju, s obiljem atraktivnih funkcionalnosti. Sada kada smo se upoznali s ključnim prednostima oba softvera, pogledajmo kako se slažu jedan s drugim u nekoliko odabranih stavki.

Podržane platforme

Oba softvera su kompatibilna na svim glavnim platformama i operativnim sustavima. I Adobe XD i Figma dostupni su za macOS, Windows, iOS i Android.

Jedna od najočitijih razlika između Figme i Adobe XD-a je ta što je Figma primarno program temeljen na webu, dok Adobe XD radi isključivo na desktop ili mobilnoj aplikaciji.

U Figmi možete raditi izvan mreže, ali nećete dobiti potpunu funkcionalnost koju dobivate dok ste online. Dok radite offline, Figma će voditi evidenciju vaših izmjena i sinkronizirat će ih kada dobijete pristup internetu.

I Adobe XD se može koristiti izvan mreže. Većini funkcionalnosti ove aplikacije moguće je pristupiti u izvanmrežnom načinu rada, ali za potpuni doživljaj morate biti povezani na internet.

Kompatibilnost

Adobe XD nudi veću kompatibilnost datoteka, ali se i Figma može koristiti za postizanje istog. Na primjer, XD podržava MP4 datoteke, a Figmi je potreban dodatak za ugradnju video zapisa.

XD ne može otvoriti Figma datoteke, ali se mogu konvertirati. Isto se moraju konvertirati XD datoteke da bi se otvorile u Figmi, a XD projekt se u Figmi  može kopirati i nalijepiti kao SVG file.

Mogućnosti suradnje

Iako i Figma i AdobeXD nude izvrsne mogućnosti suradnje, ovo je možda Figmina najveća prednost i adut. Kao što smo već istaknuli, osim što mogu zajedno uređivati ​​projekt u stvarnom vremenu, timovi u Figmi također mogu ostavljati komentare, davati povratne informacije i pratiti tko je napravio koje izmjene.

Iako XD također nudi suradnju u stvarnom vremenu, i to jako dobro, loša mu je strana to što nije toliko fleksibilan i ograničen je na to da samo jedan korisnik može uređivati ​​projekt, a ne i više korisnika u isto vrijeme.

Templatei

I Figma i AdobeXD nude veliki broj besplatnih predložaka i UI kompleta.

XD pruža predloške Apple Design i Google Material Design, koji mu ih službeno dodjeljuju, dok je Figma kreirala oko 300 predložaka, uključujući i planove razvoja proizvoda.

Alati za dizajn

Također smo vidjeli da i Figma i Adobe XD nude širok raspon alata za dizajn, uključujući vektorsko crtanje olovkom, alate za oblikovanje, tekst i razne opcije boja i efekata, pri čemu se Figma posebno ističe s vektorskom grafikom i opcijama crtanja, koje su fleksibilne i prilagodljive...

Izrada prototipa s Figma i Adobe XD

Oba se mogu koristiti za kreiranje interaktivnih prototipa, ali prednost je ovdje na strani XD jer, kako smo vidjeli,  omogućuje korisnicima da naprave potpuno funkcionalan prototip aplikacije bez pisanja ijedne linije koda (za web-siteove, mobilne aplikacije, glasovne asistente itd).

Uključivanje developera

I Figma i Adobe KSD uključuju specifikacije dizajna za CSS, iOS i Android.

S Figmom, programeri mogu direktno pristupiti datoteci dizajna da bi pregledali pojedinačne elemente, postavljene u režimu izrade prototipa. Unaprijeđene mogućnosti suradnje, omogućuj programerima da pogledaju dizajn, komentiraju i eksportiraju potrebno u samo nekoliko klikova.

XD također nudi slične funkcije primopredaje programera s opcijom Development Share, ali kod nije vidljiv u interfaceu aplikacije, što dodatno pojačava dojam da je tijek primopredaje kod Figme lakši.

Cijena

Posljednja stavka koje se dotičemo, ali ne i najmanje važna, je cijena.

S tog aspekta, Figma je dobar izbor za početnike i one koji educiraju druge u ovom području. Jer, kako navode na svojim stranicama, Figma će zauvijek biti besplatna za studente i nastavnike, kao okruženje za učenje i virtualna učionica u kojoj se dizajn uči i zajedno radi.

Figma također ima besplatnu verziju koja omogućuje pristup osnovnim funkcijama i značajkama potrebnim za učenje softvera i suradnju. Premium verzija Figme košta 12 dolara po korisniku mjesečno kada se plaća godišnje.

Adobe XD ima besplatnu verziju i nudi besplatno probno razdoblje, dok je mjesečna naknada pristupačnija od Figme, počevši od 9,99 dolara mjesečno.

Konačna odluka

Kad bismo rezimirali navedeno, možemo reći da bi Figma mogla biti prvi izbor ako su potrebe dizajnera usmjerene na veću suradnju unutar datoteka i zajednički rad s drugim dizajnerima na istom projektu, u čemu je Figma sada dominantnija. Također, ako vam je potrebna fleksibilnost u vektorskoj grafici, jer ona prednjači u responzivnosti i prilagodljivim funkcionalnostima.

S druge strane, za dizajnere koji su navikli i žele ostati u Adobe ekosustavu i unutar Creative Clouda, izbor će biti Adobe XD, koji prednjači u featureima koji olakšavaju kreiranje složenih dizajnova i realističnih prototipa.

Bez obzira na sličnosti i razlike, oba su programa jedinstvena i dio svakodnevnog života UI/UX dizajnera. Ako i dalje imate dilema i želite čuti iskustva dizajnera koji su koristili jedan ili oba programa, pokrenite raspravu na Joberty platformi.


Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.