10 načina za povećanje produktivnosti zaposlenika

HR 31. svi. 2022

Produktivnost zaposlenika na agregatnoj razini pokazuje se kao dobar pokazatelj uspjeha tvrtke. Manje tvrtke čiji zaposlenici usko surađuju često ne mjere njihovu produktivnost, no to je zaista neophodno u većim tvrtkama koje nastoje poboljšati svoju efikasnost i uvećati zaradu.

U nastavku vam donosimo 10 metoda za povećanje produktivnosti developera i drugih zaposlenika - kako tech struke, tako i drugih.

Utvrdite mjerenje produktivnosti po učinku

Vjerojatno već znate da mjerenje vremena provedenom na poslu nije dobar pokazatelj produktivnosti. Zbog toga većina tvrtki mjeri produktivnost developera zaposlenika prema outputu i rezultatu umjesto prema broju sati provedenom u poslu.

Za neke je pozicije ovo jednostavnije napraviti nego za druge, naravno. Stoga za svaku poziciju morate naći optimalan način za mjerenje rezultata naspram uloženog vremena.

Na primjer, Objectives and Key Results (OKR) metodologija pomaže tvrtkama da definiraju ciljeve i ključne rezultate, ali i da povežu individualne ciljeve s višim ciljevima tvrtke. Tako developeri i drugi zaposlenici mogu vidjeti kako njihov rad utječe na cjelokupni uspjeh tvrtke.

Implementirajte dobar onboarding

Kvalitetan onboarding može povećati produktivnost novih zaposlenika za 70%. Ako kroz onboarding developeri shvate što se od njih očekuje, koje toolove imaju na raspolaganju, kome se mogu obratiti za pomoć i kako se njihova produktivnost mjeri, šanse za brže postizanje pune produktivnosti su veće.

Ovo je korak koji, nažalost, mnoge tvrtke preskaču. Često se ne misli na onboarding kao proces koji osim produktivnosti utječe i na zadovoljstvo zaposlenika, o čemu će također ovisiti i employee engagement i retention.

Smanjite broj sastanaka

Sastanci su nužni da bi se developeri uskladili u svome radu, ali isto tako im je prijeko potrebno vrijeme za fokusiranje. Eksperiment MIT-a je pokazao da kada se sastanci kondenziraju i odrade u dva dana tjedno, produktivnost može porasti čak do 73%, dok stres zaposlenika opada 57%.

Također, 90% engineering menadžera kaže da su produktivniji kad imaju više vremena za fokusiranje. S obzirom na to da je ovo nešto što je samo pitanje organizacije vremena, nastojte developerima osigurati barem dva radna dana u tjednu bez sastanaka.

Omogućite brzu i efektivnu komunikaciju

Mailovi kao forma svakodnevne komunikacije na poslu su u IT i tech industriji stvar prošlosti. Umjesto toga, omogućite developerima da komuniciraju putem team chata - to može biti Slack ili neka njegova alternativa, kao i chatovi unutar toolova koje koriste, npr. Jira.

Jako je bitno i kvalitetno organizirati komunikacijske kanale, pogotovo ako imate puno remote developera. Previše informacija može biti štetno za koncentraciju, a i pitanje je trebaju li svi znati baš sve o onome što se događa.

Umjesto toga, dobro je napraviti tjedni ili mjesečni newsletter za developere i druge zaposlenike u kojima ćete ih obavijestiti o najbitnijim novostima unutar tvrtke.

Dajte zaposlenicima da rade gdje i kad su najproduktivniji

Nekim developerima je lakše koncentrirati se kad rade od kuće, dok neki više vole doći u ured. Točnije, 77% zaposlenika kažu da su produktivniji kad rade remotely.

U svakom slučaju, opcija remote worka se danas ionako smatra normom i standardnim benefitom u IT i tech tvrtkama.

Iako rad od kuće zahtjeva određenu dozu povjerenja u zaposlenike, jasna uspostava pravila i mjerenja produktivnosti po učinku i rezultatima trebala bi osigurati da sve prolazi glatko.

Osim mjesta obavljanja posla, fleksibilnost u radu se odnosi i na vrijeme rada. Neki developeri su produktivniji ujutro, neki popodne, neki vole raditi noću. Dopustite im da sami slože svoj ritam dok god se drže zajednički uspostavljenih rokova.

Spriječite micromanagement

Ponekad je micromanagement dobra stvar za postizanje kratkoročnih ciljeva i rezultata, no obično ga promatramo u negativnom kontekstu. Čak 71% zaposlenika koji su doživjeli micromanagement kažu da je negativno utjecao na njihov posao i produktivnost, a 36% je zbog toga i potražilo drugi posao.

Izgradnja povjerenja između developera i njihovih team leadova je nužna za zdrave odnose u timu koji su baza za produktivnost. Upravo zato da bi znali izgraditi povjerenje i delegirati poslove je bitno i educirati menadžere i dati im prilike za razvoj menadžerskih vještina.

Osigurajte edukaciju zaposlenika

Edukacija developera i drugih tech stručnjaka ima dvostruki učinak na produktivnost. S jedne strane, tehničkom edukacijom, unaprjeđivanjem vještina i praćenjem trendova u programiranju će developeri poboljšati svoju produktivnost jer će naučiti raditi brže i kvalitetnije.

S druge strane, developeri danas od tvrtki očekuju da im pruži prilike za rast i razvoj. Ako tvrtka osigura godišnji budžet za edukaciju developera te se njeguje kultura feedbacka, developeri će biti zadovoljniji na poslu. Znajući da tvrtka ulaže u razvoj njihovih vještina i planira njihov rast, developeri će biti produktivniji u poslu.

Njegujte team spirit

Timska atmosfera i općenito atmosfera u tvrtki imaju jako velik utjecaj na produktivnost. Kada se developeri osjećaju kao da pripadaju timu, bit će spremniji odgovorno izvršavati zadatke kako bi svi u timu bili zadovoljni.

To je i razlog zašto tvrtke organiziraju team buildinge - primjetno je da u periodu nakon toga produktivnost raste, a zaposlenici imaju čvršće veze jedni s drugima.

Dajte zaposlenicima najbolje alate na korištenje

Produktivnost, naravno, može kaskati i zbog manjkavog softvera! Zastarjela oprema i alati koji nisu user-friendly će doprinijeti trošenju vremena na snalaženje.

Treba paziti i da developeri imaju dobru opremu - udobne ergonomske stolice, dobre slušalice, možda i povišeni stol za kojim mogu raditi stojećki. Ako vaši developeri rade remote, možete im osigurati budžet za kućni ured.

Osim toga, naravno, tehnologija koju dajete na korištenje treba biti koristan alat za izvršavanje posla, a ne izvor frustracija. Stoga je dobra ideja developerima dati da sami odaberu svoj laptop na samom početku rada.

Također, bilo bi dobro da svaku aplikaciju koju implementirate pomno testirate i vidite je li jednostavna za korištenje i može li se integrirati s alatima koje već koristite. Tako ćete osigurati da i novu aplikaciju zaposlenici više koriste.

Pružite dovoljno vremena za odmor

Istraživanje je pokazalo da se najbolja razina produktivnosti postiže kada nakon rada od 52 minute uslijedi 17-minutni odmor. Ovo je, naravno, karikiranje - zaposlenicima ne treba nametati ritam rada.

Ipak, korisno je naglašavati važnost uzimanja pauzi tijekom rada jer su one korisne za produktivnost i osjećaj svježine. Osim toga, developere i druge zaposlenike treba poticati da iskoriste sav svoj godišnji odmor. Najbolji način za to je povesti vlastitim primjerom te naglasiti leaderima i menadžerima da potiču članove tima na redoviti godišnji odmor.

Produktivnost je ogledalo uspjeha tvrtke, a počinje s dobrim employee experienceom.

Produktivnost developera se ne može gledati odvojeno od iskustva kojeg pružate svojim zaposlenicima na svim razinama - od osnovnih uvjeta i benefita, preko ulaganja u menadžere, do osiguranja napredovanja u karijeri i njegovanja dobre timske atmosfere.

Sve to zajedno čini tzv. employee experience, a prema istraživanjima, tvrtke koje pružaju dobro iskustvo rada svojim zaposlenicima mogu zauzvrat očekivati i bolje financijske rezultate.

Osim toga, dobro iskustvo zaposlenika može se transparentno komunicirati kroz platforme poput Jobertya, što je vrlo koristan employer branding kanal.

Za kraj, recimo samo da optimizacija produktivnosti nije sprint, nego maraton - i to maraton koji započinje istinskim stavljanjem zaposlenika na prvo mjesto.

Oznake

Joberty

Joberty je platforma za razmjenu iskustava iz IT zajednice.

Tvoja prijava je uspješno sačuvana!
Odlično! Kako bi imao pristup cijelom sadržaju bloga potrebno je izvršiti proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspješna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup cijelom sadržaju bloga.